Thursday, August 19, 2010

mustikajäätis

Mustikajäätis valmis suhteliselt spontaanselt. Pavlovatest oli jäänud üle korralik ports mustikaid, munakollaseid ning laupäevasest dineest pakk vahukoort. Kõik vajalik üheks õigeks jäätiseks, millest juba pikemat aega mõelnud olen.
Tulemus oli väga hea, võimalik et parim jäätis mis ise tehtud. Tekstuur jäi kergelt sorbetine, kerge; värv ja see õige mustikamaitse...

Koguseid panin umbes-täpselt, ehk suhkru- ja marjakogust võib vastavalt maitsele timmida.

500ml vahukoort (võib ka lahjema koorega teha)
Piima (u. poolteist klaasi)
5 suurt munakollast
suhkrut
vaniljet
mustikaid

Kuumuta koor, piim keemiseni. Siis jahuta. (koore läbikuumutamine jätab parema tulemuse, sest suhu ei jää rasvast järelmaitset).
Vahusta munakollased suhkru ja vaniljega. Lisa munavaht jahtunud (leigele) koorele, pidevalt segades või vispeldades. Siis kalla segu tagasi potti ja lase keskmisel kuumusel pakseneda, ise samaaegselt segades. See etapp vajab tähelepanu, sest liigselt kuumutades võib segu tükki tõmmata ja siis tuleb pikemalt vaeva näha, et neist lahti saada.
Tekstuurilt peaks jääma õige segu nii paksu hapukoore moodi.
Siis lase natuke jahtuda ja sega hulka mustikamammud. Hoia segu nt öö külmkapis ja järgmisel päeval valmista jäätis. Selleks pane segu lihtsalt sügavkülma ja sega seda iga 30min järel.
Kõige paremini maitseb isetehtud jäine maius samal päeval. Pikemalt seistes pole enam nii hea, aga seda probleemi ei peaks tekkima :)

2 comments:

  1. No ei tea, mis ma küll valesti tegin, aga see asjandus tuli tõeliselt halb välja :S esimene vahukoore ja kondenspiimaga katsetus viis keele alla, kuid see läks ikka väga aia taha. Ei tea kas julgengi veel katsetada seda retsepti. /kaia

    ReplyDelete
  2. hmm. kas konsistents tuli halb või maitse? munakollastega jäätist tehes on alati risk segu liialt kuumutada ja sellega jäätisetegu vussi keerata. ja kondentspiima ja vahukoorega variant nii palju segamist ei vaja, aga see munadega versioon küll; muidu jääb tulemus liiga kõva. parim on isetehtud jäätist süüa siiski samal päeval, kui ta on parajalt pehme nö masinajäätise tekstuuriga. mmm!

    ReplyDelete