Sunday, September 19, 2010

kaneelisaiad

Lõpuks siis lubatud kaneelisaiade retsept. Tegemist tõesti hea taignaga, kuna isegi järgmisel päeval on saiakesed pehmed ja mitte kuivad (imelik on öelda mahlased:)

kogusest saab u poolteist plaaditäit (ise teen topeltkoguse ja õhtul küpsetades jääb hommikuks vaid taldrikutäis ehk alles :)

0,5 kg nisujahu
250 ml sooja vett (soovitavalt kloorivaba)
25 gr värsket pärmi
0,5 tl soola
3 spl suhkrut
3 spl majoneesi
4 spl toiduõli (päevalille)

Sega 230 ml vees sool ja suhkur, majonees. Lahusta pärm ülejäänud soojas vees, kalla kokku. Lisa jahu, sega hästi; lõpus lisa õli; sega veel hästi. Kata puhta rätikuga ja jäta kerkima sooja kohta kuni tainas on kahekordistunud (1- 1,5 h)

Kaneelirullideks vajad võid (sulatatud), suhkrut ja kaneeli- kõike tunde ja maitse järgi.
Rullid taigna jahusel laual lahti: mitte väga õhukeseks ega paksuks ja ühtlaseks. Määri peale või, raputa üle suhkru (mida läheb päris palju) ja kaneeliga.
Rulli toruks ja lõika parajad jupid; aseta ahjuplaadile (kui kannatust on, siis jätta kerkima natukeseks veel)
Määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-210 kraadi juures nii kümmekond minutit, kuniks saiad pealt kuldsed.
Lase natuke jahtuda ja raputa peale soovi korral tuhksuhkrut.
Naudi soojalt külma piimaga.

4 comments:

  1. Täna õhtul just plaanisin teha kaneelikaid ja moonisaikesi šokolaadiglasuuriga, seega proovin siis vahelduseks seda tainast. Majoneesi osa tundub väga huvitav seal (o:
    Kui mina topelt koguse küpsetan, siis panen kohe värskelt osad sügavkülmikusse. Kriisihetkel need sealt mikrokasse pistes saab justkui värskelt tehtud saiad. Mõnel kiirel hommikul vägagi abiks (o;

    ReplyDelete
  2. Minu elu ilusaimad saiakesed tulid siit. Ehk siis tõesti hea tainas (Y) kuigi pisut maitsetu...järgmine kord panen juba taignasse rohkem suhkurt, rääkimata saiakestest endast (o:

    ReplyDelete
  3. jaa, suhkrut võib mõnuga panna; ise hoidsin end ka alguses tagasi, aga nüüd enam seda viga ei tee. Suhkrulaks peab ikka korralik olema :)

    ReplyDelete