Thursday, October 14, 2010

Õunastruudel

Struudli mõte tekkis mul täiesti lambist, spontaanselt lausa võiks öelda. Naabri aiast sain paraja kotitäie parajalt hapukaid õunu ja sõbranna emalt laenatud Õunakookide raamat inspireerisid ahju kuumaks kütma ja käsi jahuseks tegema.

Struudel tundub üks igavesti keeruline küpsetis olema, aga jällegi pole tegelikult üldse nii. No hea küll, tegin seda vaid teist korda, aga mingit peavalu küll ei olnud. Kes vist macarone on proovinud teha, siis muu kõik on käkitegu :)

Jätsin välja rosinad, kuna mu kaas-saiasõltane neid ei armasta. Krõmpsuvat, sooja struudlit maitstes tekkis meil kohe järgmise struudli idee: kirsside ja kohupiimaga. Jaa.. külma piima veel juurde!

Sellest kogusest saab ühe korraliku piraka struudli; no 4-5 maiasmokka peaks saama oma magusalaksu kätte :)

taigen:
250 gr nisujahu
0,5-1 tl toiduäädikat
3 spl õli
soola
1 dl toasooja vett

täidis:
1 kg hapukaid õunu
1 sidruni mahl
80 gr suhkrut
1 tl (kuhjaga) kaneeli
100 gr võid
100 gr riivsaia
pintseldamiseks 100gr sulavõid

Kõigepealt siis see kardetud taigen, mis pole üldse keeruline.
Mõõda lauale või kaussi jahukogus, tee keskele süvend ja sinna vala eelnevalt segatud vesi, sool, õli ja äädikas. Sõtku hoolega kuni taigen on ühtlane, ei jää käte külge kinni ja pole sees jahutükke jne.
Pane nt enne sõtkumist keema pott veega. Kalla vesi ära, kuivata pott kiirelt ja siis aseta taignapallile see kuum pott peale. Lase 30 min nii seista. See lüke muudab taigna elastseks, mis on hilisemal rullimisel väga oluline, sest struudlitainas peab olema paberõhuke.

Rösti pannil võiga riivsai pruuniks. Jahuta.
Koori õunad, viiluta. Vala üle sidrunimahlaga ja siis suhkru-kaneeliseguga. Sega hoolsalt läbi.
Võib lisada muidugi ka rosinaid ja nt röstitud pähklitükid mekiksid ka hea.

Poole tunni möödudes rulli nt küpsetuspaberil tainas lahti, nii õhukeseks kui saad. Pane peale riivsaia segu, nii et äärtest u 5cm jääb vabaks. Siis peale õunaviilud, samamoodi nagu riivsaiasegu. Tõsta õunatükkidele peale taigna küljed, ja siis tagumine osa ja esimene osa. Õunatükid peavad ilusasti peidus olema.

Eelmine kord tegin sellist rullstruudlit, kus keerasin tainast rulli, aga see variant on oluliselt lihtsam. Pintselda pealt sulavõiga ja pane 200 kraadisesse ahju.
Küpsemiseks arvesta 40-45 minutit. Pintselda nii 10-minuti tagant struudlit võiga, see tagab, et küpsetis on tõesti krõbe.
Lase natuke jahtuda, võid sõeluda peale tuhksuhkrut.
Serveeri nt vaniljejäätisega, mis tasakaalustab hästi õunasisu hapukust.

No comments:

Post a Comment