Monday, October 18, 2010

kerge eelroog ja orsoto

Juba mõni nädal tagasi valmistasin õhtusöögi, kus kiidusõnu sai just eelroog. Tegemist väga kerge ja värske ampsuga. Lihtne, tervislik ja kiirelt valmistatav pealegi.

Retsepti idee pärineb suvise köögi raamatust, mida siis eestistasin :) Hea on serveerida rooga läbipaistvast kausist või klaasist, et näha erinevaid kihte/ koostisaineid.

Krabi-puuviljasalat
Vaja läheb:
(koguseid panna tunde järgi)

Lumekrabi
Greip
Kiivi
Hapukas õun (nt Granny Smith või veelgi parem, midagi vanaema õunaaiast)
Idusid (nt lutsern)
Sidrun
Oliiviõli
Sool, pipar
Sinepit

Lõika (kooritud, puhastatud) puuviljad suupärasteks tükkideks. Lao need oma soovi järgi kaussi/klaasi. Lumekrabi rebi nt ka parajateks tükkideks.
Sega kastmeks sidrunimahl, sinep, õli, soola ja pipraga maitsesta ka. Vala igale salatiportsule mõni lusikatäis.
Kõige peale pane idusid.


Kuna käes on jälle kõrvitsahooaeg, siis tuli jälle isu aasta tagasi esimest korda tehtud orsoto järele. Kuna tegemist on nii maitsva ja jällegi lihtsa, Eestipärase roaga, siis läheb retsept taas jagamisse ja värskendamisele.

Originaalretsept pärineb Roman Zaštšerinksilt, mida olen natuke jällegi enda järgi teinud (nt kitsejuustu välja jätnud).

Kõrvitsaorsoto
(kogused jällegi umbes-täpselt 3-4-5-le)

350 gr odrakruupe
400 gr kõrvitsat
2 loorberilehte
2 suuremat sibulat
2 küüslauguküünt
võid
oliiviõli
hapukat õunamahla
kuiva valget veini
mõnusa suitsuse mekiga sinki/ peekonit
kanapuljongit (nt Knorri uued puljongikontsentraadid)
sulatatud juustu (nt Atleet)
soola, pipart

Kruubid võib panna nt vette likku, siis keevad nad kiiremini (10 min 20 asemel).

Poti põhjas kuumuta tükk võid ja õli. Lisa hakitud küüslauk ja 1 sibul. Hauta keskmisel kuumusel klaasjaks. Lisa kõrvitsatükid (mida väikesemad, seda kiiremini jällegi läheb). Lase kaane all haududa nii 10-15 min. Siis lisa õunamahl ja puljong; nii palju, et kataks kõrvitsa. Lase veel haududa, kuni kõrvits on pehme. Püreeri segu.

Panegi keema kruubid; vette lisa loorberilehed ja sool. Kui valmis, kurna.

Nüüd tegutse nagu risoto puhul: pane pannile tükike võid ja sorts õli, hauta klaasjaks sibulatükid. Lisa kruubid ja prae neid natuke. Lisa vein, lase alkoholil aurustuda. Lisa osa kanapuljongist, lase sel kruupidesse imenduda. Lisa veel puljongit. Lisa kõrvitsapüree ja lase vedelikul auruda. Kui soovid veel kreemisust, lisa mõned lusikatäied sulatatud juustu. Lisa vajadusel soola.

Serveeri krõbedaks praetud peekoni/ singitükikestega ja värskelt jahvatatud pipraga.

Head isu!

No comments:

Post a Comment