Sunday, November 8, 2009

juba november!

Nädala alguses käisime jälle oma õunavaru täiendamas lähedalasuvas puuviljakasvatuses. Ostsime kompotiks erinevaid õunu (50 senti kg) ning söömiseks samuti. Kuna tegemist on väiketootjaga, on puuviljad vähem igasuguse keemiaga töödeldud ning seda on ka maitsest tunda. Kahjuks need Goldenid jm sordid, mis Eesti turule jõuavad, pole pooltki nii maitsvad kui need, mis kohalikule turule jäävad.
Reede hommikupoolikul käisime Mariannega Igapäevase Kunsti (L'Art Quotidien) näitusel Toursis. Kaasaegse vabaajakeskuse mitmele korrusele oli kokku tulnud palju käsitöölisi, kes olid väljas oma parimate töödega, mida sai sealtsamast ka (laadahinnaga) osta.
Leidus igasuguste erinevate tehnikatega, materjalidega tegelevaid kunstnikke nt. klaas, vill, vilt, metall, vanadest autokummidest ümbertöödeldud tooted (kotid, ehted..) Lisaks maalikunstnikele, skulptoritele ja keraamikutele olid esindatud olid nii riiete-, ehete-, kottide-, peakatete-, jalatsite-, mööbli valmistajad.
Meelde jäid nooremapoolsete naiste leiutatud huvitavad pehmest plastikust ehted, isuäratavalt lõhnavad (dekoratiiv)seebid ning miniatuursete eriteemaliste poekeste/tubade maketid laias pildiraamis.
Lahkusime laadalt paari käsitsi tehtud kööginugadega ning kotitäie erinevate küpsetistega, mis hilisemal degusteerimisel osutusid muidugi väga maitsvateks.

Pärastlõunal tegime poetiiru, kuna erakorraliselt on sel aastal enne jõule allahindlused ja Indi oli kõik oma hiired kas ära söönud või ülihästi ära peitnud. Leidsime üles ka hiina poe, kust ostsin sushiks materjali ning turuhoonest leidsime super vürtsivalikuga poekese, kus oli olemas ka rukkijahu, millest järgmisel päeval panin käima oma esimese juuretise (kokandusalane väljakutse nr 2)

Juba on linna üles pandud ka jõulukaunistused, mis pole veel sisse lülitatud. Ma juba ootan jõuluturu algust, et saaks mekkida maitsvat kuuma veini :)

Laupäeva hommikul tegime, nagu harjumuseks saanud, sisseoste supermarketis. Kuna mitu päeva käivad neelud sushi järgi, ostsin selleks materjali (ps. jällegi on siin hinnad soodsmad kui Tallinnas) ja ajakirja vahelt leitud sügisese lasanje retsepti tarbeks ka.

Pärastlõuna möödus laiseldes ja internetis surfates. Minu suured abilised, sirgendajad, otsustasid nimelt otsad anda ja nüüd olengi oma lõbusate lokkidega jälle sina peal. Netist foorumeid lugenud ja tooteinfoga tutvunud, olen veelgi suuremas segaduses, kui alguses, kuna variante on nii palju. Kas osta järgmisena korralikum (kallim), profi sirgendaja, või saab hakkama tavalisemaga. Millist katet eelistada: turmaliin, teemant, iooniline, keraamiline, riidest... Kuigi kaldun turmaliini poole, sest see sai paljudelt kiitust, jättes juuksed hästi siledaks ja pikaks ajaks sirgeks, otsustasin tülitada oma juuksurit, Kristjanit e-mailiga. Eks näis, mida proff soovitab :)

Õhtul oli meil kohtumine Gui ülikooli-sõpradega, kes olid nädalavahetuseks Pariisist Loire lossidega tutvust tegema sõitnud. Kuna väljas oli natuke jahedavõitu, tegime ühes pubis dringi ning sööma suundusime ühte neist paljudest Tours'i kreperii'sse (créperie). Kuna tegemist on kõige parema crèperie'ga (Bigouden) siin linnas, pidime õnneks ainult 5-10 min väljas ootama, kui laud vabanes. Mekkisime sellesügisest siidrit (magusam ja ainult 2 vol). Valisin tatrajahu krepi (ehk galett) Marie Loise (seente, bechamel kastme, singitüki ja gryére juustuga) ning magustoiduks (nisujahu krepp) sulatatud šokolaadi, kookoshelveste ja kookosjäätisega. Mmm!!! Meie kaaslased ei suutnud ka kolmandast krepist ära öelda. ;)
Pärast seda maitsvat kõhutäidet, tegime korraliku linnaga tutvumise tiiru. Meie giid Guillaume viis meid kohtadesse, kuhu minagi polnud varem sattunud. Mulle meeldib öine linn; paljud hooned ja ehitised on tänu valgustusele huvitavamad kui päevavalguses.

Pühapäeva hommikul paistis päike, sellest hoolimata, et öösel sadas päris korralikult ja ilmajaam lubas vihma ka päevaks. Kuna temperatuur pole veel väga madal, nii 10-15 kraadi ringi, siis otsustasime perega metsa seenele sõita.
Umbes 20 min autosõitu hiljem olimegi kohal. Mets lõhnas nii mõnusalt- vanade puulehtede, niiskuse, kõdu järgi. Valdavaks puuliigiks oli tamm.
Sahistasime lehtedes päris tükk aega, enne kui leidsime söögikõlblikke seeni, milleks osutusid suured sirmikud. Minul oli miskipärast kõige rohkem õnne neid kübarikke märgata. Lõpuks sai meie saagiks nii 25-30 ilusat suurt seent.

Tõin kaasa ka kimbukese imeilusaid tumeroheliste torkivate lehtede ja punaste marjadega Astelpõõsa oksi. Siin on kombeks jõuluks neid dekoratiivseid oksi tuppa tuua.
Kodus puhastas Domi seened ning praadisime kergelt kohe pannil üle. Hiljem tegin mina paar pannitäit muna-jahuga paneeritult. Keegi polnud enne neid sel viisil valmistatult söönud ning maitseid hästi.
Meie metsas uitamise ajal oli ahjukana vardas juba päris palju tiire teinud. Lisandiks said friteeritud kartulid. Pühapäevalõunal süüakse siin peres alati korralikult. Nii et tavaliselt õhtul enam süüa ei taha ning piirdutakse vaid tassi teega.
Pärastlõunal kohtusime jälle sõpradega, kes oma külaskäigu lõpuks soovisid veinikeldrit külastada. Sõitsime Ambois'i lähedale Montlouis'i (http://www.cave-montlouis.com) ning leidsime veinikeldri, mis on aasta läbi ja ka pühapäeviti avatudi. Cave ehk koobas oli rajatud edsisesse karjääri (Freestone ehk liiva- ja paekivi sarnane materjal, mida kasutati kohalike elumajade ehituseks) Külastasime veinilõhnalisi käike ja nägime tohutusuuri vaate ja tsisterne, milles maitsev märjuke valmib. Lõpus degusteerisime kolme sorti valget veini, millest ostsime kaasa kaks; ühe kuiva ja teise magusamapoolse (liquoreux) Foie gras kõrvale.
Õhtul tuli hirmus kaneelisaia isu peale, seega tuli tainas kerkima panna. Kuna siin pole värsket pärmi lihtne saada, tuli leppida kuivpärmiga. Täidiseks tegin veel paarist õunast keedise, lisades õunatükikestele kaneelikoore, lasin keeda natuke aega ja et tihkem saaks, lisasin veega segatud tärklist ja jätsin jahtuma. Kui taigen kerkinud oli, vormisin ühe portsu kaneeli- ja teise õunasaiu. Hommikuks jäi mõlemast variandist nii 3tk alles. Sellistel pühapäevadel pole viga, ah? :)

No comments:

Post a Comment