Thursday, November 19, 2009

Õunast

Eelmise nädala lõpus tõime koju jälle mitu head kilo õunu, millest valmistasin paar head maiusrooga.
Pariisi õunakoogi nime all olev retsept pärineb Toidutarest, mida natuke enda järgi kohandasin. See on tõesti maitsev ja mahlane, kuna õunu on mõnusalt palju, tainast vähe.

Põhi
100 gr jahu
50 gr pruuni suhkrut (oleneb õunte sordist, magususest)
1 sl küpsetuspulbrit
soola, vaniljet
3 muna
3 sl õli/ võid
1 dl piima
1 kg õunu

Kate:

kaneeli
mandlilaaste
1 muna
suhkrut
Ahju võiks 200 kr peale kuumenema panna. Sega põhja kuivained, lisa munad, või, piim. Koori ja viiluta õhukeselt õunad, sega taignaga. Vala vormi (24 cm) ja küpseta u 25- 40 min. Sega kattematerjal, vala koogile ja küpseta kuni kuldne.

Teine maiusroog, natuke unustatud ja väärib oma lihtsuse ja headuse pärast meeldetuletust ning pärineb Eesti köögi kokaraamatust (aitäh Olivia :) mida ka natuke enda järgi ümber tegin.

Ahjuõunad

4 õuna
paar sl võid
peotäis rosinaid
paar tl rummi
pruuni suhkrut
kaneeli
mett
Ahju keerasin 200 kraadile. Rosinad panin rummiga natukeseks sõbrunema. Õuntel lõikasin südamikud seest (kui südametu minust :) ning panin pisikese tüki põhja alla, et segu paremini sees seisaks. Segasin või, suhkru, kaneeli ja rosinatega ning täitsin tühjad kohad. Ahjus mõnulesid ubinad umbes 50 min (oleneb õunte suurusest; suupistetikuga saab hästi küpsust tšekata).
Ps. maiasmokad serveerivad koos vaniljejäätisega :)

2 comments:

  1. Nämma, mu vanaema teeb ka talvel ahjuõunasid, ikka päris puiduküttega ahjus. Mõnus karamell tekib ka õunte ümber, nämma. Peakski vanaemale külla minema ja paluma tal rosinaid uudsuseks lisada õuntele :). PS! Ma enam ei mäletanudki, et selle raamatu kinkisin, olin ikka mina?

    ReplyDelete
  2. jaa olid sina, kes kinkis selle raamatu; enne mu esmakordset äraminekut :)
    mm, puuküttega ahjus on nii paljud asjad paremad.

    ReplyDelete