Monday, December 21, 2009

Jõulu-eel

Kuna pühad on lähenemas, siis on ka minu retseptid muutunud jõulusemaks.
Juba eelmisel aastal mõtlesin ise Itaalia jõulusaia, Pannetonet teha; nüüd siis lõpuks sai mõttest asja. Kindlasti meeldib see saialine neile, kes väga magusat ei armasta ja need, kellele magusat väheks jääb, võivad suhkrukogust suurendada.
(Sellest kogusest saab kaks väikesemat või ühe suure Pannetone)
450 gr jahu
40 gr pärmi
120 gr suhkrut
1,25 dl piima
4 muna
125 gr pehmet võid
soola
muskaati
kardemoni
(purjus:) rosinaid (rummis seisnud ;)
sidrunikoort
mandlilaaste
kuivatatud/suhkrustatud puuvilju
Väheses soojas piimas pärm lahustada, lisada ülejäänud piim, ning u kolmandik jahukogusest. Katta kilega ja sooja kohta kerkima 30-35 min. Tee lauale (kaussi) jahukuhi, selle keskele lohku lisa munad (toasoojad), maitseained, või. Sega hästi läbi, lisa kerkinud segu, sega veelkord hästi läbi. Lisa puuviljad, sega. Pane tainas ümmargusse vormi. Kata kile ja rätikuga ning jäta u. 2,5-3 h kerkima, kuni tainas on kahekordistunud. (ps jäta kerkimiseks ruumi, sest minul olid pärmipoisid rohkem kui aktiivsed ja tainas kees kergelt üle :) Küpseta 180 kr juures 45-60 min.

Ühest väikesest retseptikogumikust, mille ma mingi ajakirja vahelt leidsin, realiseerisin Jõulukrooni retsepti. Tegemist brioche tüüpi küpsetisega, mis on kergem, tsitrusemaitseline ja ka mitte väga magus. Sellest kogusest saab päris suure pärja.
80 gr võid
80 gr suhkrut
soola
4 cl rummi (pruuni)
riivitud apelsinikoor
sidrunikoor
20 gr pärmi
400 gr jahu
2 muna (+ 1 määrimiseks)
70 gr suhkrustatud puuvilju
Valmista potis siirup: või, suhkur, sool, rumm ja tsitruseliste koored. Lase väikesel tulel sulada siirupiks.
Sega kausis jahu, munad ja väheses vees segatud pärm. Lisa jahtunud siirup, sega kuni tainas on mõnusalt sile ja ühtlane. Lisa puuviljad, sega ja jäta tunniks kerkima.
Tee taignast (jahusel laual v rullimisalusel) vorstikujuline rull ja tee ringikujuliseks. (tee päris suur ring, sest hiljem kerkib tainas päris palju) Lase 1 h kerkida.
Eelsoojenda ahi 180 kr; pintselda lahtiklopitud munaga ja soovi korral tee kääriotstega väikesed sisselõiked kaunistuseks. Küpseta 30-40 min.

Tegin esimest korda ka hõõgveini ja ausalt, palju parem kui poe oma ;)
Pudel tavalist punast veini
3-4 kardemoni
2-3 kaneelipulka
Värsket ingverit 3-4 cm
10 nelgitera
Apelsin
(pruuni) suhkrut (maitse järgi)
(vaniljekaun)
Pane potti kardemoniseemned, nelk, kaneelipulgad, väikesed ingveritükid, (jämedalt riivitud) apelsinikoor, suhkur ja pressitud apelsinimahl. (kui mahla väga vähe tuli, lisa natuke (0,5 kl) vett). Lase vaiksel tulel(!) keema tõusta. Lase 8-10 min keeda vaikselt, siis kurna. Kalla vein potti, lisa vürtsisegu ja kuumuta 70 kraadini. (Kindlasti mitte keema lasta tõusta, sest siis pole maitseomadused enam nii head). Serveeri kuumalt või siis päkapikud villivad pudelisse, kaunistavad sildiga ja panevad kingikotti ;)

Ja kuna meil läks külm(em)aks, siis tuli kange sibulasupi isu. Prantsuse köögi klassik. Lihtsuses peitub võlu.
Originaalvariandis pannakse supp kuumuskindla anumaga koos juustuga üleraputatud saiaviiludega ahju kuniks juust sulanud. Kuna meil aga sellist tirinat polnud, siis tegin lihtsama variandi.
400- 500 gr sibulaid
võid
2 sl jahu
1,3 l vett
1-2 sl kanafondi
kanapuljongikuubik
loorberileht
(0,5 kl valget veini)
(vanemat) baguetti
riivjuustu (emmental nt)
soola, pipart
Haki sibul parajateks tükkideks, lase võiga vaiksel tulel (sibulamaitse tugevam) kuldseks pruunistuda. Lisa jahu, sega. (Lisa vein). Lisa kanapuljong, fond, loorber. Keeda 15 min.
Grilli ahjus juustusaiad. Serveerimisel pane supikaussi/taldrikusse juustusai (iga sööja kohta vähemalt 1). Juustusai liguneb mõnusalt läbi ja seda saab koos supiga süüa.
Bon appetit!!!

No comments:

Post a Comment