Wednesday, December 9, 2009

Kõrvitsamoos

Veel paar aastat tagasi tegin kõrvitsast retseptide peale "iuu" nagu mu õde ;) aga sel sügisel võin kõrvitsa kindlasti mu lemmikköögiviljaks tituleerida. Menüüs on olnud kõrvitsa risoto, orsoto, supp, kook. Lõpuks jõudsin ka moosini, mille idee sain Angelikalt.
Tuhnisin netis ringi ja lõpuks otsustasin teha kahesugust kõrvitsamoosi: üks kõrvitsa, õunte, ingveri, laimi ja nelgi-kaneelikoorega ning teine kõrvitsa, porgandi, ingveri ja apelsiniga.
Kogused panin jällegi tunde ja maitse järgi.
Kõrvitsa hakkisin tükkideks (kõrvitsaseemned loputasin ja hiljem kuivatasin ahjus krõmpsuks- no waste :) Porgandi, õuna koorisin ja lõikasin ka tükkideks. Laimilt ja apelsinilt riivisin koore ning pigistasin mahla. Ingveri koorisin ja hakkisin pisikesteks tükkideks.
Keetmisega läks päris kaua aega u 2 h, aga maitsesid mõlemad väga hästi ja värv on super.
Ingverijuur annab mõnusa vürtsika ja idamaise nüansi ning apelsini-nelgi-kaneeli-kombinatsioon annab jõuluse aroomi.
Igatahes sobib kõrvitsamoos väga hästi Prantslasliku hommikusöögi jaoks saiale või siis eestipäraselt pudrule. Usu, Päts, isegi sina sööks :)

2 comments:

  1. Yhinen sinu arvamusega 100 % ning t6stan 2 k2tt k6rvitsa toetuseks!!! Minulgi olid k6rvitsa suhtes t2pselt samasugused kahtlased tunded kuni samamoodi 6ppisin k6rvitsat selle aasta sygisel Prantsusmaal l2hedalt tundma (me kokkame ka hooaja j2rgi) ja sattusin sellest looduseannist vaimustusse- k6rvitsast saab ju praktiliselt peaaegu K6IKE teha!!- soolased pirukad, supid, hoidised, koogid, isegi kokteilid!! Minu lemmikuks on n2iteks k6rvitsa-sinihallitusjuustu pirukas tyymianiga..mmm. Soovitan julgelt k6rvitsale naeratada!! :)

    ReplyDelete
  2. Mmmm-mmm...
    Approved.We love you, pumpkin!!!
    Kahju et Eestis positsioneerib ennast kõrvits eksootilise köögiviljana, isegi kõrghooajal. Defitsiit :)
    Teen sellel laupäeval eelroaks kõrvitsa suppi ;-)

    ReplyDelete