Monday, December 28, 2009

Mõned (jõulu)retseptid

Tahtsin juba enne jõulu postitada selle retsepti, aga jäin hiljaks. Tegemist mõnusate itaaliapäraste kuivikutega, mis on mõnusad tee või kohvi kõrvale. Väga lihtne valmistada ning ei võta ka väga kaua aega. Pole ka rasvased. Hea idee kingiks või külakostiks.

Jõulupärased biscottid

180 gr jahu
1 tl küpsetuspulbrit
125 gr (pruuni)suhkrut
2 muna (lahtiklopitud)
natuke soola
1 apelsinikoor
85 gr rosinaid
50 gr (röstitud) mandleid
1-2 tl vürtse (kardemon, ingver, nelk, kaneel..)
Pane ahi 180 kraadile. (rösti mandlid) Sega kuivained, apelsinikoor lisa munad, sega. Lisa ebaühtlasteks (suuremateks) tükkideks lõigatud mandlid ja rosinad. Sega. Segamine on päris raske ja võib tunduda, et vedelikku on vähe, aga lõpuks moodustub selline tihke tainas. Pane küpsetuspaberile (märja) lusikaga peopesasuurune kogus tainast, vajuta lamedaks. Jäta ruumi kerkimiseks. Küpseta 25-30 min, katsu tikuga küpsust. (Mina eelistan lasta seest ära küpseda (kuivada), sest nii on lihtsam lõigata ja tulemus ilusam.) Lõika terava noaga nii 1-2 cm viilakad ja pane grillrestile (küpsetuspaberile); keera ahi 150-140 kr ja lase küpsetistel kuivada ja kuldpruuniks muutuda. Võid lõpus ahjuukse natuke lahti jätta ja biscottid ahju kuivama jätta.
Säilivad niiskuse eest kaitstult kuu või rohkemgi.

Jõulusöömaaja lõpetuseks tegin mitme retsepti seguna (inspiratsioon Goodfoodist) kaks mõnusat, jõulust ja kerget jäist maiust. Suur pluss on ka see, et desserdi võib valmistada kasvõi kuu aega varem.

Väikesed (jõulu)jäätised (4le)
Peotäis rosinaid (võib ka mitme segu)
Pool peotäit kuivatatud v värskeid jõhvikaid
Apelsini, sidruni (riivitud) koor
Mandariin (koor pluss mahl)
Pruuni rummi 4-5 spl
120 gr suhkrut
300 gr (kreeka) jogurtit (nat. jogurt)
100 ml vahukoort
Vaniljet
Valget šokolaadi (50 gr)
Kuumuta potis mandariinimahl, rumm ja suhkur, kuni viimane on lahustunud. Lisa rosinad, jõhvikad ja lase veel vaikselt kuumeneda paar minutit. Lisa tsitrusekoored, seda ja jahuta (kuni üleöö). Vahusta koor, maitsesta vaniljega, sega jogurtiga. Lisa tsitrusesiirup, aga jäta 4 tl kaunistamiseks. Kileta nt jogurtitopsid ning täida seguga. Pane sügavkülma vähemalt paariks-kolmeks tunniks.
Kaunistuseks sulata valge šokolaad ja nt kilekoti abiga joonista küpsetuspaberile tähekesi v muid jõuluseid kujundeid (vormiks nt piparkoogivorm) või siis nt Häid Jõule või iga sööja nimi. Pane sügavkülma.
Enne serveerimist pane jäätised u tund tavalisse külmkappi või tõsta välja sulama. Soojenda nt mikros natuke eraldatud tsitrusesiirupit ja lisa igale magustoidule 1 tl. Valgest šokolaadist kaunistus serveeri otse külmast.

Seda magustoitu tehes võib varieerida, nt kirssidega variant on kindlasti ka väga hea. Suhkrukogust võib igaüks ise vastavalt oma maitsele timmida. Mina tegin ühe kihi magusama ja teised jätsin tasakaaluks neutraalseks.

Kihiline mango-jõuluhalg

(6-7 le)
400 ml kerget koort (kohvikoor)
250 ml vahukoort
300 gr (kreeka) jogurtit
3-4 kardemoniseemet
2 kaneelipulka
5-6 nelgitera
1 vanillikaun
(ingveripulbrit, muskaati)
Suhkrut (maitse järgi)
1 suurem mango
2 munakollast
4-5 kaneeliküpsist (või muud tugevamaitselist küpsist)
3-4 pistaatsiapähklit serveerimiseks
Kuumuta potis vürtse, lisa koor ja poolitatud vaniljekaun (kraabi seemned välja, lisa ka). Lase keema tõusta. Sega samal ajal munakollased ja u 100 gr suhkrut. Lisa kuum koor munasegule, sega hoogsalt. Kalla segu puhtasse potti ja kuumuta vaiksel tulel kuni segu pakseneb. Jahuta täielikult (kuni üleöö intensiivsema maitse saamiseks). Enne vormi panemist eemalda (sõela abil) vürtsid.
Keeda mangotükke kuni pehmed, püreesta ja jahuta.
Vahusta koor (lisa soovi korral suhkrut ja vaniljet).
Kileta neljakandiline piklik keeksivorm ning esimeseks kihiks pane vahukoor (3/4 sellest u), siis kiht purustatud küpsiseid, mangopüree, jogurti ja vahukoore segu. Sügavkülmuta.
Enne serveerimist tõsta tund-poolteist enne tavalisse külma või toatemperatuurile.
Raputa pinnale nt hakitud pistaatsiapähkleid (maitsestamata).

No comments:

Post a Comment