Monday, December 28, 2009

Jõuludest

Ja ongi see kauaoodatud jõuluaeg selleks aastaks möödas. Natuke naljakas, et ühe õhtu (paari päeva) pärast käib mitu kuud selline trall.
Kuna tegemist on suure riigiga, siis erinevad jõulukombed ja -traditsioonid regiooniti päris palju. Näiteks on kõige tähtsam jõulusööming mitte 24. õhtul vaid 25. lõunal ja vaba päev on ainult 25.12. Jõuluvana jätab headele lastele kingitused 25. hommikuks kuuse alla ning Jõululaupäeval võib minna kesköömissale ning jõuludekoratsiooniks on (kodudes, kirikutes..) Jeesuslapse sündi tallis kujutav créche ehk häll (Piiblitseen kujukestega).

Siin, Prantsusmaal, pannakse juba nii novembri lõpus jõulumenüü paika, pluss lauakaunistused jne. See, et toit ja selle valmistamine ja traditsioonid on siinsele rahvale väga tähtsad märgib ka see, et nii paar nädalat enne jõule oli pärastlõunastes uudistes saatelõik perenaistest (erinevatest regioonidest), kes valmistasid oma pere traditsioonide järgi mingi pühaderoa; näidati, kus kohast nad tooraine hangivad, kuidas lauda kaetakse, kaunistatakse ja kuidas kõik perega koos seda nauditakse.

Valik, mida pühadeks pakkuda on päris lai. Eelroogadena võib laualt leida suitsulõhe (rõhutatakse ka selle päritolu: Norra, Šoti, Alaska ja nüüd kiidetakse parimaks Šoti oma), muidugi austrid (mida võib süüa elusalt või siis kergelt kuumutatult), foie gras ehk nuumhane/pardi (parim) maks (kes proovinud ei ole, siis tegemist on väga toitva, et mitte öelda ülirammusa delikatessiga; mida serveeritakse röstsaiaga, lisandiks sobivad väga hästi viigimarjamoos ja nt sibulamoos ning kaaslaseks natuke või siis väga magus valge vein. Ausalt öeldes ei olnud ma enne foie gras maitsmist sellest väga vaimustuses, et mingi hullult rasvane maks, fui :) aga nüüd võin end kindlasti fänniks pidada. Lihtsalt see maitsekooslus veini ja tibakese moosiga on nii nämm.
Foie grad võib osta poest valmiskujul konservina või siis seda ise valmistada (oma pere retsepti järgi). Tahan kindlasti proovida seda isetehtud varianti ja plaan on jaanuari alguses see ka teoks teha. Jaanuari alguses seepärast, et siis on korralikud pühadejärgsed allahindlused ja foie gras on päris kallis: eripakkumise korral 35 Eur kg.

Pearoaks on tavaliselt linnuliha: part, hani, broiler, mida võib täidisega veelgi pühadelikumaks muuta. Aga võib pakkuda ka lõhet, vasika-, lamba-, sealiha.
Magustoiduks on traditsiooniline jõuluhalg ehk selline rullbiskviiti meenutav rohke kreemiga küpsetis.

Minu rõõmuks süüakse siin pühadeks (ja niisama) ka verivorsti, mis erineb Eesti omast selle poolest, et koostisest puuduvad tangud. Pühadelauale ostetakse vorst valitud charcuterie'st ehk lihapoest. Lisaks on siin nn valge verivorst (nagu tanguvorst ainult ilma tangudeta) mida võib leida erinevate lisanditega (nt trühvlitega).

Hapukapsad on samuti täiesti olemas. Erinevus selles, et kapsad pole nii palju hautatud, kui Eestis, ehk on valget värvi ning tavaliselt ilma lisanditeta hapukapsaid ei sööda. Poest võib leida konservis hapukapsad sealiha ja vorstidega (Elsassi piirkonnast pärit traditsiooniline variant) ning nt kartuliga, Rieslinguga hautatult. Oma rõõmuks leidsin siiski l'Eclercist (supermarket) ka naturaalse variandi (kadakamarjadega) mida siis jõululaupäeva õhtu lauale "eestistasin" ehk hautasin kuni pruunikad ja lisasin natuke suhkrut. Maitses nagu kodus :)

Loodan, et ka sinu jõulud olid mõnusad ja maitsvad.

No comments:

Post a Comment