Monday, December 28, 2009

Mõned (jõulu)retseptid

Tahtsin juba enne jõulu postitada selle retsepti, aga jäin hiljaks. Tegemist mõnusate itaaliapäraste kuivikutega, mis on mõnusad tee või kohvi kõrvale. Väga lihtne valmistada ning ei võta ka väga kaua aega. Pole ka rasvased. Hea idee kingiks või külakostiks.

Jõulupärased biscottid

180 gr jahu
1 tl küpsetuspulbrit
125 gr (pruuni)suhkrut
2 muna (lahtiklopitud)
natuke soola
1 apelsinikoor
85 gr rosinaid
50 gr (röstitud) mandleid
1-2 tl vürtse (kardemon, ingver, nelk, kaneel..)
Pane ahi 180 kraadile. (rösti mandlid) Sega kuivained, apelsinikoor lisa munad, sega. Lisa ebaühtlasteks (suuremateks) tükkideks lõigatud mandlid ja rosinad. Sega. Segamine on päris raske ja võib tunduda, et vedelikku on vähe, aga lõpuks moodustub selline tihke tainas. Pane küpsetuspaberile (märja) lusikaga peopesasuurune kogus tainast, vajuta lamedaks. Jäta ruumi kerkimiseks. Küpseta 25-30 min, katsu tikuga küpsust. (Mina eelistan lasta seest ära küpseda (kuivada), sest nii on lihtsam lõigata ja tulemus ilusam.) Lõika terava noaga nii 1-2 cm viilakad ja pane grillrestile (küpsetuspaberile); keera ahi 150-140 kr ja lase küpsetistel kuivada ja kuldpruuniks muutuda. Võid lõpus ahjuukse natuke lahti jätta ja biscottid ahju kuivama jätta.
Säilivad niiskuse eest kaitstult kuu või rohkemgi.

Jõulusöömaaja lõpetuseks tegin mitme retsepti seguna (inspiratsioon Goodfoodist) kaks mõnusat, jõulust ja kerget jäist maiust. Suur pluss on ka see, et desserdi võib valmistada kasvõi kuu aega varem.

Väikesed (jõulu)jäätised (4le)
Peotäis rosinaid (võib ka mitme segu)
Pool peotäit kuivatatud v värskeid jõhvikaid
Apelsini, sidruni (riivitud) koor
Mandariin (koor pluss mahl)
Pruuni rummi 4-5 spl
120 gr suhkrut
300 gr (kreeka) jogurtit (nat. jogurt)
100 ml vahukoort
Vaniljet
Valget šokolaadi (50 gr)
Kuumuta potis mandariinimahl, rumm ja suhkur, kuni viimane on lahustunud. Lisa rosinad, jõhvikad ja lase veel vaikselt kuumeneda paar minutit. Lisa tsitrusekoored, seda ja jahuta (kuni üleöö). Vahusta koor, maitsesta vaniljega, sega jogurtiga. Lisa tsitrusesiirup, aga jäta 4 tl kaunistamiseks. Kileta nt jogurtitopsid ning täida seguga. Pane sügavkülma vähemalt paariks-kolmeks tunniks.
Kaunistuseks sulata valge šokolaad ja nt kilekoti abiga joonista küpsetuspaberile tähekesi v muid jõuluseid kujundeid (vormiks nt piparkoogivorm) või siis nt Häid Jõule või iga sööja nimi. Pane sügavkülma.
Enne serveerimist pane jäätised u tund tavalisse külmkappi või tõsta välja sulama. Soojenda nt mikros natuke eraldatud tsitrusesiirupit ja lisa igale magustoidule 1 tl. Valgest šokolaadist kaunistus serveeri otse külmast.

Seda magustoitu tehes võib varieerida, nt kirssidega variant on kindlasti ka väga hea. Suhkrukogust võib igaüks ise vastavalt oma maitsele timmida. Mina tegin ühe kihi magusama ja teised jätsin tasakaaluks neutraalseks.

Kihiline mango-jõuluhalg

(6-7 le)
400 ml kerget koort (kohvikoor)
250 ml vahukoort
300 gr (kreeka) jogurtit
3-4 kardemoniseemet
2 kaneelipulka
5-6 nelgitera
1 vanillikaun
(ingveripulbrit, muskaati)
Suhkrut (maitse järgi)
1 suurem mango
2 munakollast
4-5 kaneeliküpsist (või muud tugevamaitselist küpsist)
3-4 pistaatsiapähklit serveerimiseks
Kuumuta potis vürtse, lisa koor ja poolitatud vaniljekaun (kraabi seemned välja, lisa ka). Lase keema tõusta. Sega samal ajal munakollased ja u 100 gr suhkrut. Lisa kuum koor munasegule, sega hoogsalt. Kalla segu puhtasse potti ja kuumuta vaiksel tulel kuni segu pakseneb. Jahuta täielikult (kuni üleöö intensiivsema maitse saamiseks). Enne vormi panemist eemalda (sõela abil) vürtsid.
Keeda mangotükke kuni pehmed, püreesta ja jahuta.
Vahusta koor (lisa soovi korral suhkrut ja vaniljet).
Kileta neljakandiline piklik keeksivorm ning esimeseks kihiks pane vahukoor (3/4 sellest u), siis kiht purustatud küpsiseid, mangopüree, jogurti ja vahukoore segu. Sügavkülmuta.
Enne serveerimist tõsta tund-poolteist enne tavalisse külma või toatemperatuurile.
Raputa pinnale nt hakitud pistaatsiapähkleid (maitsestamata).

Jõuludest

Ja ongi see kauaoodatud jõuluaeg selleks aastaks möödas. Natuke naljakas, et ühe õhtu (paari päeva) pärast käib mitu kuud selline trall.
Kuna tegemist on suure riigiga, siis erinevad jõulukombed ja -traditsioonid regiooniti päris palju. Näiteks on kõige tähtsam jõulusööming mitte 24. õhtul vaid 25. lõunal ja vaba päev on ainult 25.12. Jõuluvana jätab headele lastele kingitused 25. hommikuks kuuse alla ning Jõululaupäeval võib minna kesköömissale ning jõuludekoratsiooniks on (kodudes, kirikutes..) Jeesuslapse sündi tallis kujutav créche ehk häll (Piiblitseen kujukestega).

Siin, Prantsusmaal, pannakse juba nii novembri lõpus jõulumenüü paika, pluss lauakaunistused jne. See, et toit ja selle valmistamine ja traditsioonid on siinsele rahvale väga tähtsad märgib ka see, et nii paar nädalat enne jõule oli pärastlõunastes uudistes saatelõik perenaistest (erinevatest regioonidest), kes valmistasid oma pere traditsioonide järgi mingi pühaderoa; näidati, kus kohast nad tooraine hangivad, kuidas lauda kaetakse, kaunistatakse ja kuidas kõik perega koos seda nauditakse.

Valik, mida pühadeks pakkuda on päris lai. Eelroogadena võib laualt leida suitsulõhe (rõhutatakse ka selle päritolu: Norra, Šoti, Alaska ja nüüd kiidetakse parimaks Šoti oma), muidugi austrid (mida võib süüa elusalt või siis kergelt kuumutatult), foie gras ehk nuumhane/pardi (parim) maks (kes proovinud ei ole, siis tegemist on väga toitva, et mitte öelda ülirammusa delikatessiga; mida serveeritakse röstsaiaga, lisandiks sobivad väga hästi viigimarjamoos ja nt sibulamoos ning kaaslaseks natuke või siis väga magus valge vein. Ausalt öeldes ei olnud ma enne foie gras maitsmist sellest väga vaimustuses, et mingi hullult rasvane maks, fui :) aga nüüd võin end kindlasti fänniks pidada. Lihtsalt see maitsekooslus veini ja tibakese moosiga on nii nämm.
Foie grad võib osta poest valmiskujul konservina või siis seda ise valmistada (oma pere retsepti järgi). Tahan kindlasti proovida seda isetehtud varianti ja plaan on jaanuari alguses see ka teoks teha. Jaanuari alguses seepärast, et siis on korralikud pühadejärgsed allahindlused ja foie gras on päris kallis: eripakkumise korral 35 Eur kg.

Pearoaks on tavaliselt linnuliha: part, hani, broiler, mida võib täidisega veelgi pühadelikumaks muuta. Aga võib pakkuda ka lõhet, vasika-, lamba-, sealiha.
Magustoiduks on traditsiooniline jõuluhalg ehk selline rullbiskviiti meenutav rohke kreemiga küpsetis.

Minu rõõmuks süüakse siin pühadeks (ja niisama) ka verivorsti, mis erineb Eesti omast selle poolest, et koostisest puuduvad tangud. Pühadelauale ostetakse vorst valitud charcuterie'st ehk lihapoest. Lisaks on siin nn valge verivorst (nagu tanguvorst ainult ilma tangudeta) mida võib leida erinevate lisanditega (nt trühvlitega).

Hapukapsad on samuti täiesti olemas. Erinevus selles, et kapsad pole nii palju hautatud, kui Eestis, ehk on valget värvi ning tavaliselt ilma lisanditeta hapukapsaid ei sööda. Poest võib leida konservis hapukapsad sealiha ja vorstidega (Elsassi piirkonnast pärit traditsiooniline variant) ning nt kartuliga, Rieslinguga hautatult. Oma rõõmuks leidsin siiski l'Eclercist (supermarket) ka naturaalse variandi (kadakamarjadega) mida siis jõululaupäeva õhtu lauale "eestistasin" ehk hautasin kuni pruunikad ja lisasin natuke suhkrut. Maitses nagu kodus :)

Loodan, et ka sinu jõulud olid mõnusad ja maitsvad.

Thursday, December 24, 2009

Pühad

Mõnusaid rahulikke jõulupühi kõigile!
Nautige oma kallite seltskonda ja kõiki neid maitsvaid roogi, mis armastusega on sinu jaoks/ poolt valmistatud.

Monday, December 21, 2009

Jõulu-eel

Kuna pühad on lähenemas, siis on ka minu retseptid muutunud jõulusemaks.
Juba eelmisel aastal mõtlesin ise Itaalia jõulusaia, Pannetonet teha; nüüd siis lõpuks sai mõttest asja. Kindlasti meeldib see saialine neile, kes väga magusat ei armasta ja need, kellele magusat väheks jääb, võivad suhkrukogust suurendada.
(Sellest kogusest saab kaks väikesemat või ühe suure Pannetone)
450 gr jahu
40 gr pärmi
120 gr suhkrut
1,25 dl piima
4 muna
125 gr pehmet võid
soola
muskaati
kardemoni
(purjus:) rosinaid (rummis seisnud ;)
sidrunikoort
mandlilaaste
kuivatatud/suhkrustatud puuvilju
Väheses soojas piimas pärm lahustada, lisada ülejäänud piim, ning u kolmandik jahukogusest. Katta kilega ja sooja kohta kerkima 30-35 min. Tee lauale (kaussi) jahukuhi, selle keskele lohku lisa munad (toasoojad), maitseained, või. Sega hästi läbi, lisa kerkinud segu, sega veelkord hästi läbi. Lisa puuviljad, sega. Pane tainas ümmargusse vormi. Kata kile ja rätikuga ning jäta u. 2,5-3 h kerkima, kuni tainas on kahekordistunud. (ps jäta kerkimiseks ruumi, sest minul olid pärmipoisid rohkem kui aktiivsed ja tainas kees kergelt üle :) Küpseta 180 kr juures 45-60 min.

Ühest väikesest retseptikogumikust, mille ma mingi ajakirja vahelt leidsin, realiseerisin Jõulukrooni retsepti. Tegemist brioche tüüpi küpsetisega, mis on kergem, tsitrusemaitseline ja ka mitte väga magus. Sellest kogusest saab päris suure pärja.
80 gr võid
80 gr suhkrut
soola
4 cl rummi (pruuni)
riivitud apelsinikoor
sidrunikoor
20 gr pärmi
400 gr jahu
2 muna (+ 1 määrimiseks)
70 gr suhkrustatud puuvilju
Valmista potis siirup: või, suhkur, sool, rumm ja tsitruseliste koored. Lase väikesel tulel sulada siirupiks.
Sega kausis jahu, munad ja väheses vees segatud pärm. Lisa jahtunud siirup, sega kuni tainas on mõnusalt sile ja ühtlane. Lisa puuviljad, sega ja jäta tunniks kerkima.
Tee taignast (jahusel laual v rullimisalusel) vorstikujuline rull ja tee ringikujuliseks. (tee päris suur ring, sest hiljem kerkib tainas päris palju) Lase 1 h kerkida.
Eelsoojenda ahi 180 kr; pintselda lahtiklopitud munaga ja soovi korral tee kääriotstega väikesed sisselõiked kaunistuseks. Küpseta 30-40 min.

Tegin esimest korda ka hõõgveini ja ausalt, palju parem kui poe oma ;)
Pudel tavalist punast veini
3-4 kardemoni
2-3 kaneelipulka
Värsket ingverit 3-4 cm
10 nelgitera
Apelsin
(pruuni) suhkrut (maitse järgi)
(vaniljekaun)
Pane potti kardemoniseemned, nelk, kaneelipulgad, väikesed ingveritükid, (jämedalt riivitud) apelsinikoor, suhkur ja pressitud apelsinimahl. (kui mahla väga vähe tuli, lisa natuke (0,5 kl) vett). Lase vaiksel tulel(!) keema tõusta. Lase 8-10 min keeda vaikselt, siis kurna. Kalla vein potti, lisa vürtsisegu ja kuumuta 70 kraadini. (Kindlasti mitte keema lasta tõusta, sest siis pole maitseomadused enam nii head). Serveeri kuumalt või siis päkapikud villivad pudelisse, kaunistavad sildiga ja panevad kingikotti ;)

Ja kuna meil läks külm(em)aks, siis tuli kange sibulasupi isu. Prantsuse köögi klassik. Lihtsuses peitub võlu.
Originaalvariandis pannakse supp kuumuskindla anumaga koos juustuga üleraputatud saiaviiludega ahju kuniks juust sulanud. Kuna meil aga sellist tirinat polnud, siis tegin lihtsama variandi.
400- 500 gr sibulaid
võid
2 sl jahu
1,3 l vett
1-2 sl kanafondi
kanapuljongikuubik
loorberileht
(0,5 kl valget veini)
(vanemat) baguetti
riivjuustu (emmental nt)
soola, pipart
Haki sibul parajateks tükkideks, lase võiga vaiksel tulel (sibulamaitse tugevam) kuldseks pruunistuda. Lisa jahu, sega. (Lisa vein). Lisa kanapuljong, fond, loorber. Keeda 15 min.
Grilli ahjus juustusaiad. Serveerimisel pane supikaussi/taldrikusse juustusai (iga sööja kohta vähemalt 1). Juustusai liguneb mõnusalt läbi ja seda saab koos supiga süüa.
Bon appetit!!!

Friday, December 18, 2009

Lumi-Neige-Snow!

Eile hommikul ei suutnud ma uskuda, et kas tõesti need pisikesed valged helbekesed, mis õhus lendlevad, on tõesti lumi?!? Aga jaa, pärastlõunaks oli maha sadanud juba arvestatav kogus lund. Ja õhtuks kattis maad juba nii 5 cm lumevaip.
Õhtul tegin lumepallidest kaks lumelaternat ja pisikese lumememme postkasti kaunistama. Kui ma väljas askeldasin, küsis meie uudishimulik naabrimammi, et mis ma seal teen? Suhteliselt keeruline on seletada, mis asi see lumelatern on ja mida ma siin meisterdan :)
Igatahes pimeduse saabudes oli meie maja ees ja taga kaks mõnusat valgusallikat.

Täna hommikul oli minu heameeleks lund natuke juurde tulnud ning ennelõunal tuli päris tihe lumesadu, nii et õhk oli valge. Käisin väikesel jalutuskäigul pagariärisse leiba ostma ja meie väikene linnake oli lumeärevuses. Kesklinna põhitänava väike mäkketõus oli muutunud libedaks, nii et paar kollaste vestidega meest juhtisid neid üksikuid julgeid autojuhte teist tänavat kasutama. Minu jaoks oli imelik, et tänavapuhastusmeeskondi näha polnud, kuigi lumesadu oli ennustatud. Ei tea, kas siin üldse on neil lumelabidad? Poodides pole ma neid ka näinud.. Ühtegi lumesahka pole ma veel ka siiani näinud.

Päraslõunased uudised olid ka 90% lumest ja sellega seonduvast kaosest. 54 maakonnas on lumi ja seega märgistatud kui ohuala.
Minu jaoks oli üllatav ja südantsoojendav suurlinna(de)s korraldatud kampaania vanurite abistamiseks à la Aita naabrit! Eesmärgiks vanurite abistamine, näiteks söögipoolise toomisega, kuna tänavate libeduse tõttu ei riski paljud memmed-taadid õue minna.
Kuna täna on jõuluvaheaja algus, siis muidugi on kaos ka transpordiga. Lennujaamades on 20% lendudest tühistatud ning paljud lennud mitme tunni võrra edasi lükkunud. Paljud reisijad veetsid tänase öö lennujaamapõrandal. Kiirteedel on ummikud; kiirrongide kiirust on piiratud ja inimestel soovitatakse oma reisiplaane edasi lükata.
Ühesõnaga: lumi=täielik kaos :)

Uued lumelaternad on õhtuhämarust ootamas ja uut lumesadu ennustab ilmajaam juba pühapäevaks.
Kestaks see külm ja lumi veel nädalakese- oleks see alles jõulukink!

Tuesday, December 15, 2009

Jõuluootuses

Kaks aastat tagasi Prantsusmaal elades tegin esimest korda piparkoogitainast. Kuna siis ma ei suutnud leida jahvatatud nelki ja veskit mul ka polnud, siis mäletan siiani kuidas ma üritasin nelgiteri igat pidi pulbriks tampida. Ja taigen ei õnnestunud; oli selline koledat värvi, ja imeliku konsistensiga, nii et minu mäletamist see prügikastis oma koha leidis :(
Seekord olin ma paremini ette valmistunud. Minu õnneks leidsin Tours'i turuhoonest vahva vürtsipoe, mis lõhnab idamaiselt ja kust võib lisaks maitseainetele leida igasugu muud kraami: jahud (100% rukkijahu ka ;), tee, oliivid.. Ühesõnaga: jahvatatud nelk ja kardemon: olemas!

Kuna esimine kord ei õnnestunud ja isegi mu vanaemal pole õnne olnud päris "seda õiget" tainast teha, siis võttis see projekt natuke vaimset ettevalmistust :) Uurisin netist mitmeid retsepte, nagu mulle ikka meeldib teha, et end täielikku valikuvõimalustesegadusse ajada.

Valmistasin end põhjalikult ette: kaalusin koostisained, segasin vürtsid.. Potti panin 200 gr pruuni suhkrut ja natuke (u 100 gr) tavalist ja lasin vaikselt sulada.
Suhkrut ei tohi ära kõrvetada, seega hakkasin kohe segama kui esimesed mullid tekkisid. Segu muutus ilusaks karameljaks, lasin veel natuke kuumeneda. Veekeetjas oli valmis paras kogus (1,3 dl) kuuma vett, mille lisasin ettevaatlikult (pajakindad olid omal kohal, sest vee lisades tulikuumale suhkrule tõuseb korralik aurupahvak!), hästi vähehaaval, kogu aeg segades.
Kui kogu vesi lisatud, lisasin või (150 gr) ja vürtsisegu (1 tl kaneeli, kardemoni, nelki; 0,5 tl ingverit, pipart, muskaati) ja lasin veel natuke kuumeneda (väikesel tulel). Siis panin poti külmaveevanni ja jahutasin.
Kui segu natuke leige oli, lisasin hapukoore (2 suurt lusikatäit), segasin korralikult ja lisasin muna. Segasin jälle. Lisasin küpsetuspulbriga (1 tl) segatud jahu (450-500 gr) ja segasin u 5 min korralikult, sest pikemal segamisel pidid krõbedad piparkoogid tulema.
Taigna panin kilekotti ja külmkappi. Taignal lasta vähemalt päev seista, maitsestuda.

Et päris aus olla, siis katse kaks läks natuke untsu, kuna ma kirjutasin retsepti valesti maha, st dl asemel l ehk siis lisasin kümme korda rohkem vett kui vaja. Vaatasin küll, et taigen tuli kahtlaselt vedel. Lisasin jahu juurde, aga ikka tundus imelik. Kuna aga taigna maitse oli nämm, siis ei tahtnud ma seda ära visata, vaid lisasin paar muna ja panin ahju ja sellest tuli päris maitsev untsuläinud piparkoogitaignakook :)

Piparkoogivormide leidmine oli päris keeruline. Ma olin juba suht lootuse kaotanud, leida selliseid jõululikke vorme ja kui ma siis eelmise nädala reedel lõpuks leidsin supermarketist 8 erineva kujuga komplekti, siis olin ma rohkem kui rahul :D

Laupäeval tõime kuuse. Ei, mitte metsast, vaid... IKEAst :D Siin on selline diil, et ostad 20 Eur kuuse ja kui tood selle jaanuari alguses tagasi, saad vastu 19 Eur kinkekaardi ja see 1 Eur läheb puude istutamise kampaaniaks. Kuna kuused on kõik võrgus, siis on suht põrsa kotis ostmise variant. Õnneks saime päris ilusa puu.
Siin ei ole sellist asja nagu kuusejalg (kaubandusvõrgus seda siin ei eksisteeri).
Variant on osta kas juurepalliga kuuseke ja siis see pärast nt oma aeda või metsa istutada või siis on "kuusejalaks" puupakust lõigatud ümmargune ratas, mille keskel auk.
Kuna me tahaks, et ikka kuusel aastavahetuseks ka okkad küljes oleks, siis meisterdasin plastikpudelist ja lillepotist kuusele aluse, kuhu saab vett ka panna.

Kui kuusk ehitud, tuli isu asi veelgi jõulusemaks ajada ning lõpuks Diana Kralli jõulumeloodiate saatel piparkooke küpsetada.
Kolm on kohtuseadus, ehk tainas oli super: kergesti (isegi väga õhukeseks) rullitav, õiget värvi ja tõesti maitsev. Tegin korraga poole taignakogusest (2 plaaditäit) sest mul on alati terve paki küpsetamisest lõpuks kopp ees.
Tegin nelja värvi glasuuri ka, sest kõige lõbusam osa on ju piparkookide kaunistamine.

Kas sina oled juba piparkooke küpsetanud?

Wednesday, December 9, 2009

Kõrvitsamoos

Veel paar aastat tagasi tegin kõrvitsast retseptide peale "iuu" nagu mu õde ;) aga sel sügisel võin kõrvitsa kindlasti mu lemmikköögiviljaks tituleerida. Menüüs on olnud kõrvitsa risoto, orsoto, supp, kook. Lõpuks jõudsin ka moosini, mille idee sain Angelikalt.
Tuhnisin netis ringi ja lõpuks otsustasin teha kahesugust kõrvitsamoosi: üks kõrvitsa, õunte, ingveri, laimi ja nelgi-kaneelikoorega ning teine kõrvitsa, porgandi, ingveri ja apelsiniga.
Kogused panin jällegi tunde ja maitse järgi.
Kõrvitsa hakkisin tükkideks (kõrvitsaseemned loputasin ja hiljem kuivatasin ahjus krõmpsuks- no waste :) Porgandi, õuna koorisin ja lõikasin ka tükkideks. Laimilt ja apelsinilt riivisin koore ning pigistasin mahla. Ingveri koorisin ja hakkisin pisikesteks tükkideks.
Keetmisega läks päris kaua aega u 2 h, aga maitsesid mõlemad väga hästi ja värv on super.
Ingverijuur annab mõnusa vürtsika ja idamaise nüansi ning apelsini-nelgi-kaneeli-kombinatsioon annab jõuluse aroomi.
Igatahes sobib kõrvitsamoos väga hästi Prantslasliku hommikusöögi jaoks saiale või siis eestipäraselt pudrule. Usu, Päts, isegi sina sööks :)

Trühvlid

Eelmisel reedel oli ammuoodatud sõit pealinna. Peapõhjuseks ühe dokumendi tellimine saatkonnast (hääletada saame ID-kaardiga ja allkirjastada ja kõike muud ka, aga ühe paberikese pärast tuleb kohale minna. grhh!) ja samas külastada meie sõbrannat Marie'd, kes juba paar aastat parisienne on.
Kuna meie ahi juba pea kolm nädalat katki on, siis ma üldse ei hakanud mõtlemagi macaronide valmistamisele, vaid tegin teoks oma ammuse mõtte kingiks ise trühvleid valmistada.
Netis on ideid-retsepte oi-kui-palju, nii et lõpuks olin ma päris kimbatuses, mida täpselt teha. Tahtsin lihtsalt, et oleks erinevaid maitseid ja tekstuure, et oleks huvitavam ja mitmekülgsem.
Käisin mitmes erinevas poes koostisaineid varumas, sest valik ja hinnatase erines kohati päris palju.
Kuna ma ei teinud retseptikoguseid, ei viitsinud ma hakata kõiki koostisaineid üle kaaluma-arvutama ja tegin tunde järgi. Neile, kes soovivad, toon siiski kogused ka välja. Aga muidugi oleneb palju šokolaadist, sest mina nt ei pannud üldse võid juurde, kuigi retseptis oli antud ja koort panin ka palju vähem. Lihtsalt sulatada šokolaad kuuma koorega ja segu peaks olema ilus, läikiv, ühtlane ja mitte väga vedel.

Alustasin valge šokolaadi- kookose trühvlitega.
Valge šokolaad (kondiitri) 100 gr
Rõõsk koor 50 ml
Kookoshelbed u. 4 sl
Selleks sulatasin valge šokolaadi tükid mikros, lisasin kuuma koore, lasin natuke kaetult seista, segasin korralikult ja panin kilega kaetult külmkappi 3-4 tunniks tahenema. Järgmine kord lisaksin koort vähem, kuna isegi 4 tunni pärast oli segu veel suhteliselt pehme ja keeruline vormida. (Eks oleneb šokolaadist ka, kui paks või vedel segu jääb.)
Röstisin osad kookoshelbed ahjus pruunikaks, sest maitse on pärast huvitavam ja segasin pärast tavalistega.
Võtsin kahe teelusika abil suupärase osa šokolaadi ja veeretasin kookoshelveste sees.

Tšilli trühvlid
Tumedat šokolaadi (kakaosisaldus üle 60%) (100gr)
Koort (100 ml)
(punast)Tsillipastat (pulbrit) 0,5 tl või maitse järgi
Kakaopulbrit (naturalset) veeretamiseks 1 suur sl
Jällegi sulatasin šokolaadi kuuma koorega mikros, segasin, lisasin tšillipasta, segasin ja jätsin külma hanguma.(olenevalt kogusest ja külmkapi külmast pool tundi kuni paar tundi)
Võtsin lusikaga segu, veeratasin kakaos ja vormisin palliks.

Röstitud mandlilaastu- tumeda šokolaadi trühvlid
Mandlilaaste 100 gr
Tumedat šokolaadi 100 gr
Koort
(kaunistuseks mandlijahu)
Röstisin mandlilaastus ahjus küpsetuspaberil helepruuniks (maitse on oluliselt parem!) ja segasin šokolaadi-kooreseguga. Jällegi hanguma külmkappi. Hangunud segust veeretasin pallikesed ja kaunistasin mandlijahuga.

Rummi-rosina trühvlid
Rosinaid (peotäis)
Rummi (1-2 sl)
Tumedat šokolaadi (100 gr)
Koort
Kakaopulbrit
Rosinad hakkisin väikesemaks, valasin peale rummi ja lasin natuke seista.
Segasin šokolaadiseguga, jätsin hanguma. Vormisin segust pallikesed, mida veeretasin kakaos ja kaunistasin paari hakitud rosinaga.

Röstitud metsapähkli- vahvli-piimašokolaadi trühvlid
Metspähkleid
Tavalist vahvlit
Piimašokolaadi
koort
Röstisin pähklid ahjus (nutella maitse:), jahutasin, hakkisin väikesemaks. Purustasin vahvlilehe. Sulatasin šokolaadi koorega, segasin pähklid ja vahvlitükid ja jätsin hanguma. Pallikesi veeretasin vahvlipurus.

Konjaki- pralinee trühvlid
Tumedat šokolaadi
Konjakit (1-2 sl)
Koort
Pralineesegu (1-2 sl)
Sulatasin šokolaadi koorega, lisasin konjaki, segasin ja jätsin hanguma. Pallikesi veeretasin pralineesegus.

Martsipani-pallike
Pähkleid
Mandleid
Martsipani
Piima/tumedat šokolaadi
Röstitud pähkli/mandli peitsin martsipanimassi sisse, voolisin palli- või ovaalse-kujuliseks ning kastsin hambatiku abil sulatatud šokolaadi sisse, jätsin küpsetuspaberiga külmkappi hanguma.

Väikesed Bounty-d
Kookoshelbeid 100 g
Koort 1 dl
Võid 25 gr
50 gr suhkrut
Piimašokolaadi 100 gr
koort
Või, suhkur, koor potis keeta u 5 min. lisasin kookoshelbed, segasin ühtlaseks. Segu tõstsin küpsetuspaberile ja lasin jahtuda, hanguda. Lõikasin väikesed tükid, mis voolisin kas ümmarguseks, kandiliseks või südamekujuliseks. Kastsin sulašokolaadi sisse hambaorgiga ja tõstsin küpsetuspaberile hanguma.

Kindlasti lasta trühvlitel külmkapis (öö) seista, siis nad tahenevad ja maitse on parem. Degusteerida toatemperatuuril. Kapis seisavad 3-4 päeva, et palju varem ka mitte valmis teha.

Päkapikkudele: ilusasse karpi pakituna on trühvlid maisev ja südamest tulnud kingitus, mis iga maiasmoka suule naeratuse toob ;)