Monday, April 19, 2010

väike update

Meie korterisaaga sai lõpu laupäeval (10.04), mil saime oma uude koju sisse. Reede õhtul sõitsime Toursi ja tõime oma kola veel sealt ära. Auto oli peaaegu sama täis kui Eestist ära tulles, ainult kergem.

Omanikuga läks kõik ok. Kirjutasime paberitele alla (üürileping, seisukorra akt ja midagi oli veel); ei olnud piiblisuurune patakas. Ta oli suht lihtna suhtumisega, nt korteri seisukorda tsekkides ei pööranud tähelepanu väikestele detailidele, et no kõik kulub ju ja see on normaalne. Mõned asjad ikka kirja said ka.

Käisime pärast ehituspoes, ostsime vajalikku staffi värvimiseks jne.

Laupäeva öö olime veel hotellis, pakkisime seal ka oma kola kokku (jube jama selle varandusegaJ ) ja pühapäeval läks tööks.

Korter ise on suht uus, 3-4 aastat, aga no väike värskendus kulus ära. Värvisime üle suure toa ja köögi(nurga) seinad ja järgmisel päeval tegin sama magamistoa, esiku, vannitoa ja wc-ga. Pluss põhjalik puhastamine, silikoonimine (köögis, vannitoas)... Ütleme nii, et tööd jätkus. Samas teeb kõik see korteri omasemaks, kui oma aega ja vaeva pühendad.

---

Ja ongi juba tervelt nädal uues kodus oldud. Elamistingimused on märgatavalt paranenud, st laupäevast on meil isegi söögilaud ja kaks tooli, nii et enam diivanilaua taga põrandal istudes sööma ei pea. Päris suur edasiminek. Igatahes naudime oma söögiaega nüüd täiega. J

Reede õhtul saime ka pesumasina, veekeedukannu ja triikraua. Gui kolleegid soovitasid ühte poodi, kus saab korralike firmade kodumasinaid laohinnaga. See pesumasin, mille olime varem välja vaadanud saimegi 30 eur odavamalt, nii et vahesumma eest saime ülejäänud kaks vajalikku asja ka veel. Lisaks kodumasinatele oli seal igast kraami ja hinnad olid tõesti head, sest sama firma tooteid nägin nö kallimates, uhkemates (kodu)poodides peaaegu poole kallimalt. Et üks igati hea soovitus.

Kardinatega vedas ka täiega, sest sattusin juhuslikult allahindlusele ja sain täpselt sellised kardinad mis tahtsin, täiesti naljahinnaga kätte. Algselt plaanisin ise väikese õmblustöö ette võtta, aga sellist riiet, mis meeldis, lihtsalt polnud ja jällegi oleks see isetegemise lõbu poole kallimaks läinud...

Reedel saime Ikeast söögilaua ja kaks tooli ka. Toolidega läks suht lihtsalt, aga lauaga oli jama, sest kohe alguses otsustas üks kruvi lihtsalt pooleks murduda. No ega’s midagi, laupäeva hommikul olime poe avamisajaks kohal. Õnneks vedasime kogu krempli kaasa, sest vahetatigi kõik välja, mitte ainult see üks lipp katkise kruviga.

Hakkasime siis kodus jälle uuesti lauda kokku panema ja üllatus-üllatus: järjekordselt sama jama. Kuna me teist korda enam tagasi ei viitsind minna, siis keerasime teised kruvid õrnemalt sisse ja loodame, et pole hullu. Gui oli igatahes päris närvis selle kruvisaaga peale ja lubas vähemalt mingi aeg sinna mitte enam minna J

Nädalavahetusel tegin uue kodu esimesed küpsetised, banaanimuffinid. Leivategu on ka peagi plaanis, sest väga igatsen omaküpsetatud rukkileiba.

Pühapäev oli tõsiselt mõnus päev. Oleksin võinud kanda t-särki kirjaga I love Sundays. Hommikul seadsin sammud jälle Wazemme turule. Uuest kodust on see natuke vähem kui pool tundi kõndida. Ilm oli super, rahvast paksult ja müüjad valjuhäälsed. Pakkumisel olid nagu viimased paar nädalat maasikad ja banaanid. Ostsin kaks poolekilost maasikakarpi 1,5 eur eest. Tulpe pakuti 6 eur eest lausa 50. Kuna mul veel vaasi pole, siis see ost lükkub natuke edasi.

Kõndisin oma saagiga rahulolevana tagasi koju läbi päikeselise vanalinna; saan turult alati mõnusa positiivse laengu.

Lõunaks sõime basiiliku-mozzarella-tomatisalati värske krõmpsuva seemneleivaga ja magustoiduks maasikaid šokolaadiga. Ei pea vist lisama, kui nämm see kõik oli J

Siis tegime väljasõidu Lille’st loodesse (natuke üle 30 km), Les Monts de Flandre (ehk Flandria mägede) piirkonda, mis on tuntud oma kolme mäe pärast (must, punane ja Cats (alt. 158m) ning asub Belgia- Prantsusmaa piirialadel. Kord olimegi Belgias, siis jälle tagasi Prantsusmaal.

Maastik oli ilus maaliline, hingematva vaatega ja kevadrohelise heina ja hiirekõrvus puudega. Teede äärde jäävad linnakesed olid ka idüllilised: peamiselt punastest tellistest väikesed majad, puust akanluukide, paljude lillede (tulbid) ja ilupuude (magnooliad, kirsid), -põõsastega; hästi hoolitsetud ja maitsekad. Tegemist maapiirkonnaga, kus elatutakse peamiselt põllumajandusest (kartulid) ja koduloomadest on kõikjal näha lehmi, kes on teistmoodi, kui nö Eesti lehmad- lihaselisemad (või siis pekisemadJ) igatahes tugevama ehitusega.

Selles piirkonnas on päris palju matkaradu ja tundus, et kõndimine on seal päris popp.

Ilm oli endiselt mõnus ja sooja nii kahekümne kraadi ringi. Meie teele jäi väike küla moodi linnake, Westoutre, mille mõlemal pool teed olid poekesed, mis on lahti ka nädalavahetusel, sest just siis käib seal kõva osturalli. Hinnad on võrreldes Prantsusmaaga soodsad ning kuumaks kaubaks tubakatooted, alkohol (õlu) ja igasugused maiustused (šokolaad).

Nii lahkusime ka meie sealt väikese õllevaruga ja paari kuulsa Belgia šokolaaditahvliga. Pagariärist ostsime ka šokolaaditükkidega saia, mis osutus ka tõesti nämmiks.

Nagu kõigest sellest järeldada võib pole tegemist kõige tervislikuma kraamiga ning see seletab väga hästi miks päris paljud belglased on päris suured, et mitte öelda pekkis. Ma vist juba mainisin, et friikartulid on siin pea kõigi lõunalaual, lisaks õlu, majonees, vahvlid, šokolaad ja igast värvilised (lisaaineid täis) kommid (lastele)...

---

Uueks nädalaks on plaanis operatsioon kapid-riiulid kööki ja kappidesse, sest omanik on paigutanud riiulid hästi suure vahega, mis pole üldse praktiline. Suurde tuppa tuleb veel leida õhuke päevakardin, diivan ja veel väikeseid asjandusi. Ühesõnaga sisseseadmine veel jätkub.

Järgmisel nädalavahetusel tulevad Gui vanemad ka ja toovad lisaks kolale meie kiisu ka ära. Me juba nii igatseme oma väikese pärdiku järgi. Ma loodan, et see looduslik tinktuur jälle töötab ja ta ilusasti 5-tunnise autosõidu magades veedab.

Internet saabub meile 29.-l ja mitte tavaline, vaid fiiberoptika(ga). Ma ise pole asjatundja, aga Gui sõnul pidi see olema täiega uus asi, alles paar nädalat tagasi hakati seda pakkuma ja vaid valitud piirkondades; pidi olema ülikiire ühendusega (100 mega). Eks siis näis. Seniks kannatust.

Loodan, et teil on kõik ok, sest mulle uudiseid pole laekunud. No news- good news?

No comments:

Post a Comment