Friday, April 30, 2010

suvine nädal

Ilmaennustus läks täppi, ehk sel nädalal saabusid tõeliselt suvised ilmad. Pärast pikaleveninud ja kohalike sõnul väga karmi talve järel on need esimesed suvesoojad ilmad eriti magusad. No ja me oleme veel Põhjas, kus kliima on veel eriti külm :) (Prantsusmaa mastaapides muidugi :) ehk nagu Eestiski, hindavad kohalikud sooja saabumist kõrgemalt.


Tegelikult oli juba eelmisel nädalavahetusel päris mõnus olla, kui temperatuur küündis üle 20. soojapügala, aga kolmapäeva pärastlõunal oli üle 25. kraadi ja isegi õhtul oli veel nii soe, et sai ilma jakita vabalt olla. Väga error on õhtuhämaruses välja minna ja avastada, et väljas on soojem kui majas ning isegi minusugune külmavares võib jaki koju jätta.


Ah kuidas mulle meeldivad need suvised õhtud! Tänavatel on mõnus jutumula, inimesed mõnulevad kohvikutes, restoranides ja tšillivad niisama. Õhus on segu erinevatest lõhnadest: toit, lilled, puud-põõsad (sirelid õitsevad!) ja pissinurgad muidugi ka :) Kogu see bukett meenutab suviseid reise välismaale ning on omane just suvisele suurlinnale.

Sellisel sumedal õhtul sobib ideaalselt jalutades jäätist limpsida; et sellega on siis ka algust tehtud.


Neljapäeval oli veelgi soojem. Juba kella 10st oli nii soe et võis vabalt lühikese käisega olla. Käisin jälle turul; tõin koju kaks potti maitserohelist: petersell ja tüümian, mille tahan lillekasti ümber istutada. Plaanis veel soetada kindlasti basiilik, piparmünt, till, murulauk ja kui mahub, siis meliss ka.

Rõduprojekt ongi nüüd järjekorras järgmine, et saaks väljas einestada ja ma ei suuda ära oodata lillekaste. Muidugi tuleks ära otsustada kas petuuniad või pelargonid :) Oh neid valikuid..


Kolmapäevast on linna peaväljakul lillelaat. Eeldasin natuke rohkem osalejaid, aga samas ega sinna väga palju rohkem ei mahukski, sest rahvast on seal alati palju ja iga päevaga aina enam (turiste). Lisaks tavapärastele suvelilledele, põõsastele on väljas ka kaktusemüüja, kellel on pakkuda 250 erinevat liiki okkalist. Laat kestab laupäevani ning pühapäeval toimub sama üritus Roubaix’s, mis jääb 20. minutilise metroosõidu kaugusele.


Nädala alguses lõpetasin kapiprojekti, ehk sai enam-vähem asjad käe järgi. Tuli ikka tõdeda, et asju on liiga palju, vähemalt selle kapi kohta. Väga ebapraktiline on suur boiler, mis sisuliselt pool ruumi enda alla võtab. Aga no saame hakkama.


Neljapäeval pidi siis olema see suurpäev, kui meile saabub internetiühendus. Kutid tulid ja möllasid kaks ja pool tundi, aga fiiberoptika kaablit nad meile ühendatud ei saanud. Et maja on kuidagi nii ehitatud, et mingi auk on kinni pandud ja nad ei saa sealt läbi. Ühesõnaga, kogu jama ei millekski ja meil ikka netti pole! Uurisin kohe, et no pange siis vähemalt tavaline ADSL, et no ma ei suuda enam oodata J aga ei, selleks võetakse meiega uuesti ühendust, tehakse leping ümber ja siis tullakse uuesti. Ausalt ega ma väga enam ei üllatu nende jamade peale. Et siis veel kannatust.


Indi on ilusasti kohanenud. Mõnuleb rõdu ja hoiab silma peal koertel, keda tema maja ees pissitatakse ja linde jälgib ka. Päeval ta muidugi magab ja hommikul kell 5.20 on tema meelest meil ka aeg ärgata. See komme tuli tal suht hiljuti, kui ta vanavanemate hoole all oli. Nurrub täiega ja kurrub ja räägib kassi keeles. Kõnnib üle meie peade, ehk sikutab mind seega juustest ja siis platseerub kõhule või rinnale, et pai-pai saada. Mitte et mulle ei meeldiks vara ärgata, aga no 7ni tahaks ikka magada. Gui ütleb, et Indil on vedanud, et ta ilus on, sest muidu käiks ta käpp halvasti sellise käitumise peale. Proovisin teda õhtul rohkem tegevuses hoida, et ehk magab kauem. Tunni võrra see aitas, aga rohkem oleks vaja. Proovisime ta lihtsalt ukse taha jätta ka, aga närviline kraamine ja miäumine ei ole hea alternatiiv. Et kui kellelgi ideid, kuidas kassi treenida kauem magama, siis palun vastukaja :)


Neljapäeva õhtul tuli väike äikesetorm; järsku müristas kõvasti ja pikalt ja siis sauhti, hakkas vihma sadama; õhk oligi kahtlaselt lämbe. Kauaks looduslikku dušši ei olnud, aga see lõhn mis vihmaga kaasnes oli väga mõnna. Nüüd siis võib ametlikult murul ka istuda.


Nädalavahetuseks hetkel kontkreetseid plaane pole. Ilm on jahedamaks muutunud ja kahjuks nädalalõpuks midagi ilusat ei ennustata. Laupäeval, 1. mail (isver, juba on mai!) on siin kõik kinni. Töölispüha ikkagi. Isegi ühistransport on out, üks kord aastas. Pühapäeval on jälle muuseumikülastused tasuta, et ehk võtame ette kuulsa kunstimuuseumi Basseini (Piscine) muuseumi Roubaix’s.


Head nädalalõppu ja loodan, et see soojalaine liigub teie poole ka.

No comments:

Post a Comment