Thursday, October 22, 2009

Kastanist

Juba nii paar nädalat tagasi tegime väikese tiiru jalgratastega lähiümbruses ning meie saagiks sai korralik kogus kastaneid. Mitte Eestiski kasvavaid hobukastaneid, vaid nende söödavaid sugulasi.
Kuna ma polnud kunagi kastaneid söönud, võtsin natuke hoogu, et nendest midagi maitsvat teha.
Alguses mõtlesin neid traditsiooniliselt ahjus küpsetada, aga enne jõudsid nad natuke liiga ära kuivada, et otsustasin hoopis keeta.
Kuna minu kastanitel oli seistes pealiskest lahti kuivanud, koorisin nad suurema vaevata ära ja panin natukese suhkuga maitsestatud vette u 30 min keema. Valmis on nad siis, kui "nahk" kergelt ära tuleb. Seda aga ainult seniks, kuni kastanid kuumad on. Kogu see koorimisprotsess võttis päris kaua aega ja kannatust.
Avastasin, et eksisteerivad ka "kastaniussid", kes uuristavad väikese käigu, jätavad maha valget puru ja siis asuvad järgmist maitsama/märgistama. Connards! :)
Kastanid on huvitava maitsega. Natuke magusad ja nagu suitsutatud pähklite moodi. Kujutan ette, et soolase söögiga sobivad nad ka imehästi. (leidsin netist, et nt Inglismaal ongi väga populaarne kalkun/kana kastanitäidisega)

Proovisin Itaalia-päritolu retsepti,
Kastanikook

u 500 gr kastanipüreed (vt. eespoolt)
200 gr (pruuni) suhkrut
5 munakollast
100 gr sulavõid
100 gr (tumedat) sulatatud šokolaadi
natuke rummi maitseks
natuke sidruni (laimi)mahla
5 munavalget

Sättisin ahju 180 kraadi peale.
Panin kastanid natukese piimaga köögikombaini ja lasin mõnusaks püreeks (jätsin tükke ka).
Mikserdasin munakollased suhkruga mõnusaks vahuks. Lisasin sulavõi, šokolaadi, kastanipüree, rummi, sidrunimahla. Segasin korralikult.
Mikserdasin munavalged (tibakese soolaga) kõvaks vahuks ja segasin ettevaatlikult taignaga.
Kallasin segu koogivormi ja jätsin umbes tunniks ahju.

See kook on mõnus mahlane ka paari päeva pärast (külmikus hoides).
Kui kastaneid poest ei leia, siis minu meelest võid väga edukalt teha seda küpsetist ka mandlite või pähklitega.
Nagu alati, võivad maiasmokad serveerida vaniljejäätisega või -kreemiga.
Bon appetit!

1 comment:

  1. Väga lahe, et oled alustanud oma köögikatsetuste blogiga. Niipea kui aega ja mahti saan, proovin ka seda ploomikooki. Tahaks hirmsasti ka seda kastanikooki teha, aga meie kastanid vist selleks ei sobi... Ehk saab kuskilt poest osta. Igal juhul ole hästi tubli ja anna endast ikka märku!!! Bisous!

    ReplyDelete