Wednesday, October 14, 2009

Sügis

Aeg lendab linnutiivul...Ma ei suuda uskuda, et juba on 3 nädalat siin oldud.

Ilmataat on meid tervitanud siiakolimise puhuks pika suvega. Veel eelmisel nädalal oli kohati soojakraade isegi 30 ringi. See pole just tavaline, et pea oktoobri keskpaigas võib suveriietega käia!
Selleks nädalaks on olukord normaliseerunud, ehk sooja alla 20 kraadi. Õhus on mõnus kolletavate lehtede hõng, hommikuti on õhk mõnus karge ja päike ei küta enam eluruume väga soojaks. Saan jälle nautida seda kõige paremat osa sügisest: kuldseid-värvikirevaid lehti, rikkalikku aiasaaduste valikut ja muidugi päikest, mis meid iga päev tervitab.
Vihma oleme näinud vaid paaril hommikul ning pärastlõunaks on ka see asendunud meie rõõmuks sinise taevaga. Tegelikult ootab loodus niisutamist, kuna maa on väga kuiv ja jõed (la Loire ja le Cher, mis meie läheduses voolavad) väga all.

Kui Eestis saab sügisel loodusest korjata kõiksugu marju ja seeni, siis siin olen korjanud Kreeka pähkleid, kastaneid, viinamarju ja viigimarju. Viimased on minu suured lemmikud ning maitsevad kõige paremini just puu otsast võetult.
Mõtlen, et peaks proovima teha viigimarjadest moosi, mis passib imehästi talvisel ajal pidupäevadel pakutava foie gras juurde. Kui selleni jõuan, annan kindlasti teada :)
Kastaneid korjasin juba nädalapäevad või rohkemgi tagasi. Need on natuke teistsugused kui meie hobukastani viljad. Esiteks on nad väga "siilised" ehk ümbritsetud väga paljude pisikeste teravate ogadega kestaga ja vastupidiselt meie väga mõrule ja parkjale mekile on siinsed kastanid ehk marrons (ing. k. chestnuts) mõnusalt magusa maitsega. Lähipäevil pistan kastanid lõpuks ahju ja luban ka sellest teada anda, kuidas õnnestus.
Kreeka pähkleid on lihtsalt mõnus krõbistada või siis kitsejuustusõbrad lisavad neid salatisse. Mäletan, et ka Viljandis on Kreeka pähli puu (ok isegi mitu :) aga need kukkusid koos kestaga alla, ehk ei saanud kunagi valmis. Ja sellest rohelisest kõvast kestast pisikest pähklit kätte saada oli suht keeruline ja maitse oli vägagi toores.

Inimesed riietuvad väga erinevalt. Osad kannavad vaid t-särki, kerget pluusikest ja lahtiseid kingi, teised on juba mähkunud paksudesse kudumitesse, mantlitesse ja peitnud jalad saabastesse. Aga no juba mu eelnevast Prantsusmaa-kogemusest mäletan, et osad kuumaverelised käisid talv läbi (st.detsember-jaanuar) plätude ja t-särgiga :)
Mine võta siis kinni!

1 comment: