Saturday, October 17, 2009

Koogilõhnane nädal

Nädala alguses läks ka meil siin külmemaks. Hommikuti on sooja vaid 3-4 kraadi ja ega kraadiklaasi näit pärastlõunalgi palju üle 10kr ei tõuse. Paar korda on ka autode klaasid kergelt jäätunud. Võrreldes eelnevate nädalatega, tundub see päris krõbe külm :) Tänavatel on näha mütse, kindaid ja kopsakamaid üleriideid.

Loodus on veelgi kirjumaks maalitud. Minu lemmikud on äädikapuu ja luuderohu-sarnane taim, mis müüridel ja majaseintel ronib. Aiamaadelt on koristatud kõrvitsad ja muud külmakartlikumad viljad. Vapratena peavad ilmamuutusele vastu porrulauk, porgandid ja siin-seal on näha natuke nukra olemisega tomatitaimi, mis on veel täis ilusaid, kuid rohelisi vilju. ka viinamarju pole minu rõõmuks kõikjalt veel ära korjatud ning viigimarjad on veelgi magusamaks läinud :)

Kuna alati tuleb sügis-talvel hirmus koogitegemise isu peale, siis olen jõudnud ka vahepeal päris mitu küpsetist edukalt valmistada.
Kuna kahjuks pole veel leiutatud viisi kuidas maitset interneti kaudu üle kanda, ei jäägi muud üle, kui soovi korral retseptid ise järgi proovida.

Tarte aux Mirabelles ehk
Kollaste ploomide kook

Põhi:
(kes tahab, võib osta valmis muretaigna, aga ise tehtud on palju parem ;)
100 gr suhkrut (kasutasin tumedat rafineerimata (pruuni) suhkrut, Eestis vist Demera suhkru nime all, ja maitse sai väga hea)
100 gr pehmet võid
250 gr jahu
2 munakollast

Täidis:
100 gr mandlijahu (võid köögikombainis mandlid purustada kui kodus nt olemas)
40 gr pruuni suhkrut
2 muna

u. 1 kg Kollaseid väikeseid ploome (võib teiste ploomidega ka muidugi teha)

Kõigepealt valmistasin põhja. Selleks segasin kõik põhja ained omavahel korralikult. Kes tahab natuke kergemat (kuid mitte nii krõbedat) põhja, võib võid vähem panna ja lisada natuke külma vett, et taigen koos püsiks.
Rullisin kohe taigna ümmarguseks, suuruse vaatasin vormi järgi (kasutasin klassikalist pirka/quiche'i vormi, madala äärega) et vormi ääred ja vooderdatud saaks.
Siis panin taignaga vooderdatud vormi külmkappi tahenema.
Sättisin ahju 220 kr peale.
Vahepeal eemaldasin ploomidelt luud ja lõikasin pooleks.
Segasin kokku ka täidise.
Tegin taignasse kahvliga augud (et küpsedes üles ei tõuseks) ja panin ahju eelküpsema u. 10 min
Siis kallasin vormi täidise ja sinna ladusin ilusasti ploomipoolikud.
Panin ahju küpsema u. 20 min.

Lasin jahtuda ja voilà!
Ps. see kook on ka külmalt järgmine päev nämma :)

No comments:

Post a Comment