Tuesday, December 15, 2009

Jõuluootuses

Kaks aastat tagasi Prantsusmaal elades tegin esimest korda piparkoogitainast. Kuna siis ma ei suutnud leida jahvatatud nelki ja veskit mul ka polnud, siis mäletan siiani kuidas ma üritasin nelgiteri igat pidi pulbriks tampida. Ja taigen ei õnnestunud; oli selline koledat värvi, ja imeliku konsistensiga, nii et minu mäletamist see prügikastis oma koha leidis :(
Seekord olin ma paremini ette valmistunud. Minu õnneks leidsin Tours'i turuhoonest vahva vürtsipoe, mis lõhnab idamaiselt ja kust võib lisaks maitseainetele leida igasugu muud kraami: jahud (100% rukkijahu ka ;), tee, oliivid.. Ühesõnaga: jahvatatud nelk ja kardemon: olemas!

Kuna esimine kord ei õnnestunud ja isegi mu vanaemal pole õnne olnud päris "seda õiget" tainast teha, siis võttis see projekt natuke vaimset ettevalmistust :) Uurisin netist mitmeid retsepte, nagu mulle ikka meeldib teha, et end täielikku valikuvõimalustesegadusse ajada.

Valmistasin end põhjalikult ette: kaalusin koostisained, segasin vürtsid.. Potti panin 200 gr pruuni suhkrut ja natuke (u 100 gr) tavalist ja lasin vaikselt sulada.
Suhkrut ei tohi ära kõrvetada, seega hakkasin kohe segama kui esimesed mullid tekkisid. Segu muutus ilusaks karameljaks, lasin veel natuke kuumeneda. Veekeetjas oli valmis paras kogus (1,3 dl) kuuma vett, mille lisasin ettevaatlikult (pajakindad olid omal kohal, sest vee lisades tulikuumale suhkrule tõuseb korralik aurupahvak!), hästi vähehaaval, kogu aeg segades.
Kui kogu vesi lisatud, lisasin või (150 gr) ja vürtsisegu (1 tl kaneeli, kardemoni, nelki; 0,5 tl ingverit, pipart, muskaati) ja lasin veel natuke kuumeneda (väikesel tulel). Siis panin poti külmaveevanni ja jahutasin.
Kui segu natuke leige oli, lisasin hapukoore (2 suurt lusikatäit), segasin korralikult ja lisasin muna. Segasin jälle. Lisasin küpsetuspulbriga (1 tl) segatud jahu (450-500 gr) ja segasin u 5 min korralikult, sest pikemal segamisel pidid krõbedad piparkoogid tulema.
Taigna panin kilekotti ja külmkappi. Taignal lasta vähemalt päev seista, maitsestuda.

Et päris aus olla, siis katse kaks läks natuke untsu, kuna ma kirjutasin retsepti valesti maha, st dl asemel l ehk siis lisasin kümme korda rohkem vett kui vaja. Vaatasin küll, et taigen tuli kahtlaselt vedel. Lisasin jahu juurde, aga ikka tundus imelik. Kuna aga taigna maitse oli nämm, siis ei tahtnud ma seda ära visata, vaid lisasin paar muna ja panin ahju ja sellest tuli päris maitsev untsuläinud piparkoogitaignakook :)

Piparkoogivormide leidmine oli päris keeruline. Ma olin juba suht lootuse kaotanud, leida selliseid jõululikke vorme ja kui ma siis eelmise nädala reedel lõpuks leidsin supermarketist 8 erineva kujuga komplekti, siis olin ma rohkem kui rahul :D

Laupäeval tõime kuuse. Ei, mitte metsast, vaid... IKEAst :D Siin on selline diil, et ostad 20 Eur kuuse ja kui tood selle jaanuari alguses tagasi, saad vastu 19 Eur kinkekaardi ja see 1 Eur läheb puude istutamise kampaaniaks. Kuna kuused on kõik võrgus, siis on suht põrsa kotis ostmise variant. Õnneks saime päris ilusa puu.
Siin ei ole sellist asja nagu kuusejalg (kaubandusvõrgus seda siin ei eksisteeri).
Variant on osta kas juurepalliga kuuseke ja siis see pärast nt oma aeda või metsa istutada või siis on "kuusejalaks" puupakust lõigatud ümmargune ratas, mille keskel auk.
Kuna me tahaks, et ikka kuusel aastavahetuseks ka okkad küljes oleks, siis meisterdasin plastikpudelist ja lillepotist kuusele aluse, kuhu saab vett ka panna.

Kui kuusk ehitud, tuli isu asi veelgi jõulusemaks ajada ning lõpuks Diana Kralli jõulumeloodiate saatel piparkooke küpsetada.
Kolm on kohtuseadus, ehk tainas oli super: kergesti (isegi väga õhukeseks) rullitav, õiget värvi ja tõesti maitsev. Tegin korraga poole taignakogusest (2 plaaditäit) sest mul on alati terve paki küpsetamisest lõpuks kopp ees.
Tegin nelja värvi glasuuri ka, sest kõige lõbusam osa on ju piparkookide kaunistamine.

Kas sina oled juba piparkooke küpsetanud?

3 comments:

  1. mul tuli meelde kuidas eelmine aasta roppe piparkooke tegime ja kuda evan selle lõpuks ära sõi :D

    ReplyDelete
  2. Ma olen see aasta juba umbes 5 korda piparkooke teinud ja pärast igat korda luban endale, et seekord viimast korda. Kui aga piparkookide kuhi paari päeva pärast kõvasti kahanenud on, siis tekib külmkappi jälle u kilo taignast, mis vajab tegemist. Erinevaid vorme olen ka koguaeg juurde muretsenud ja töökaaslastega vahetust teinud. Tõeline koduperenaine, ehee:)

    ReplyDelete
  3. Et teemat arendada üks lahe idee kingituste tegemiseks, piparkoogi maja. Inspiratsiooni saad siit: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/4900/simple-gingerbread-house
    Ilusat Jõuluootuse Aega!

    ReplyDelete