Wednesday, December 9, 2009

Trühvlid

Eelmisel reedel oli ammuoodatud sõit pealinna. Peapõhjuseks ühe dokumendi tellimine saatkonnast (hääletada saame ID-kaardiga ja allkirjastada ja kõike muud ka, aga ühe paberikese pärast tuleb kohale minna. grhh!) ja samas külastada meie sõbrannat Marie'd, kes juba paar aastat parisienne on.
Kuna meie ahi juba pea kolm nädalat katki on, siis ma üldse ei hakanud mõtlemagi macaronide valmistamisele, vaid tegin teoks oma ammuse mõtte kingiks ise trühvleid valmistada.
Netis on ideid-retsepte oi-kui-palju, nii et lõpuks olin ma päris kimbatuses, mida täpselt teha. Tahtsin lihtsalt, et oleks erinevaid maitseid ja tekstuure, et oleks huvitavam ja mitmekülgsem.
Käisin mitmes erinevas poes koostisaineid varumas, sest valik ja hinnatase erines kohati päris palju.
Kuna ma ei teinud retseptikoguseid, ei viitsinud ma hakata kõiki koostisaineid üle kaaluma-arvutama ja tegin tunde järgi. Neile, kes soovivad, toon siiski kogused ka välja. Aga muidugi oleneb palju šokolaadist, sest mina nt ei pannud üldse võid juurde, kuigi retseptis oli antud ja koort panin ka palju vähem. Lihtsalt sulatada šokolaad kuuma koorega ja segu peaks olema ilus, läikiv, ühtlane ja mitte väga vedel.

Alustasin valge šokolaadi- kookose trühvlitega.
Valge šokolaad (kondiitri) 100 gr
Rõõsk koor 50 ml
Kookoshelbed u. 4 sl
Selleks sulatasin valge šokolaadi tükid mikros, lisasin kuuma koore, lasin natuke kaetult seista, segasin korralikult ja panin kilega kaetult külmkappi 3-4 tunniks tahenema. Järgmine kord lisaksin koort vähem, kuna isegi 4 tunni pärast oli segu veel suhteliselt pehme ja keeruline vormida. (Eks oleneb šokolaadist ka, kui paks või vedel segu jääb.)
Röstisin osad kookoshelbed ahjus pruunikaks, sest maitse on pärast huvitavam ja segasin pärast tavalistega.
Võtsin kahe teelusika abil suupärase osa šokolaadi ja veeretasin kookoshelveste sees.

Tšilli trühvlid
Tumedat šokolaadi (kakaosisaldus üle 60%) (100gr)
Koort (100 ml)
(punast)Tsillipastat (pulbrit) 0,5 tl või maitse järgi
Kakaopulbrit (naturalset) veeretamiseks 1 suur sl
Jällegi sulatasin šokolaadi kuuma koorega mikros, segasin, lisasin tšillipasta, segasin ja jätsin külma hanguma.(olenevalt kogusest ja külmkapi külmast pool tundi kuni paar tundi)
Võtsin lusikaga segu, veeratasin kakaos ja vormisin palliks.

Röstitud mandlilaastu- tumeda šokolaadi trühvlid
Mandlilaaste 100 gr
Tumedat šokolaadi 100 gr
Koort
(kaunistuseks mandlijahu)
Röstisin mandlilaastus ahjus küpsetuspaberil helepruuniks (maitse on oluliselt parem!) ja segasin šokolaadi-kooreseguga. Jällegi hanguma külmkappi. Hangunud segust veeretasin pallikesed ja kaunistasin mandlijahuga.

Rummi-rosina trühvlid
Rosinaid (peotäis)
Rummi (1-2 sl)
Tumedat šokolaadi (100 gr)
Koort
Kakaopulbrit
Rosinad hakkisin väikesemaks, valasin peale rummi ja lasin natuke seista.
Segasin šokolaadiseguga, jätsin hanguma. Vormisin segust pallikesed, mida veeretasin kakaos ja kaunistasin paari hakitud rosinaga.

Röstitud metsapähkli- vahvli-piimašokolaadi trühvlid
Metspähkleid
Tavalist vahvlit
Piimašokolaadi
koort
Röstisin pähklid ahjus (nutella maitse:), jahutasin, hakkisin väikesemaks. Purustasin vahvlilehe. Sulatasin šokolaadi koorega, segasin pähklid ja vahvlitükid ja jätsin hanguma. Pallikesi veeretasin vahvlipurus.

Konjaki- pralinee trühvlid
Tumedat šokolaadi
Konjakit (1-2 sl)
Koort
Pralineesegu (1-2 sl)
Sulatasin šokolaadi koorega, lisasin konjaki, segasin ja jätsin hanguma. Pallikesi veeretasin pralineesegus.

Martsipani-pallike
Pähkleid
Mandleid
Martsipani
Piima/tumedat šokolaadi
Röstitud pähkli/mandli peitsin martsipanimassi sisse, voolisin palli- või ovaalse-kujuliseks ning kastsin hambatiku abil sulatatud šokolaadi sisse, jätsin küpsetuspaberiga külmkappi hanguma.

Väikesed Bounty-d
Kookoshelbeid 100 g
Koort 1 dl
Võid 25 gr
50 gr suhkrut
Piimašokolaadi 100 gr
koort
Või, suhkur, koor potis keeta u 5 min. lisasin kookoshelbed, segasin ühtlaseks. Segu tõstsin küpsetuspaberile ja lasin jahtuda, hanguda. Lõikasin väikesed tükid, mis voolisin kas ümmarguseks, kandiliseks või südamekujuliseks. Kastsin sulašokolaadi sisse hambaorgiga ja tõstsin küpsetuspaberile hanguma.

Kindlasti lasta trühvlitel külmkapis (öö) seista, siis nad tahenevad ja maitse on parem. Degusteerida toatemperatuuril. Kapis seisavad 3-4 päeva, et palju varem ka mitte valmis teha.

Päkapikkudele: ilusasse karpi pakituna on trühvlid maisev ja südamest tulnud kingitus, mis iga maiasmoka suule naeratuse toob ;)

3 comments: