Tuesday, February 2, 2010

Kevad purgist taldrikule

Nädalapäevad tagasi sattus üht ökopoodi avastades minu kätte pakike seemneid. Meenutasin, et tõepoolest sai mingi aeg tagasi Tallinnas ka supermarketist karbike idudega ostetud. Ei tulnud meelde, mis seemnetega tegu oli. Miskipärast ühe korra ostuks see jäigi.
Võib-olla on asi selles, et pole kunagi viitsinud asjasse süveneda ja kuskilt on jäänud seos idusööjatest kui veidrikest, taimetoitlastest. Ja teatud inimeste "iduks" sõimamine just ka positiivsust ei lisa.

Aga koju ma selle paki Mild Aromatic Mix'i tõin ja hakkasin netist täpsemalt uurima, kuidas idandamine käib. Kaupluses oli seemnete kõrval olemas ka spetsiaalne idandamisalus, aga mõtlesin, et veendun enne, kas mulle üldse see idandamine meeldib, kui hakkan atribuutikat lisama.

Tuli välja, et nagu ikka, on asi kardetust lihtsam. Loputasin 1,5 spl seemneid kergelt vee all ja panin pooleliitrisesse (pooltäis) purki ööseks ujuma (seemnete kohta vähemalt neljakordne kogus vett).
Katteks lõikasin köögipaberist 1/4 suuruse tüki, mille kinnitasin kummiga.
(Paberi asemel võib kaitseks ärakuivamise ja tolmu eest kasutada ka nt marlit, (puhast) köögilappi või muud riidetükki. Paberrätiku häda on selles, et tuleb suht sageli vahetada, kuna puruneb ja vahel tõmbab vaakumisse, et vesi ei voola purgist ära)



Järgmisel päeval kallasin vee läbi paberi ära (lillekastmiskannu), et seemned jäid niiskeks, aga mitte vette.
Sättisin purgi väikese taldriku abil külili, väikese nurga alla, et liigne vesi saaks ära nõrguda ja paigutasin köögis varjulisemasse kohta.

Päeva jooksul loputasin oma pisikesi paar-kolm korda. Juba teise päeva hommikul oli näha väikest muutust: osade seemnete kestad hakkasid avanema.
Peaaegu valmis idu-ussid :)

Idud on valmis söömiseks, kui lehed on tärganud. Olenevalt seemne suurusest ja sordist jne võtab see 2-7 päeva. (Minu Biosnacky läätse-mungaoa-valge redise segul läks 4 päeva). Tõstsin purgi idu-ussikestega pooleks päevaks aknalauale klorofülli tootma.
Päevas on soovitav süüa 1-2 spl idusid (liiga palju head head ei tee).
Ülejäägi võib panna karbiga külmkappi, kus nad seisavad kuni nädala. Enne tarvitamist võib värskuse mõttes kergelt loputada.
Oled, mida sööd

Maitset ei anna nende halekahvatute poeidudega võrreldagi; eriti mõnusa mekiga on rediseidud, mis on natuke kibedad. Lisasin neid endatehtud rukkipala leivale, püreesupile, värskele salatile ja nokkisin niisama.
Panin juba samal päeval uued seemned idanema ja äraproovimist ootavad ka nisuterad ja päevalilleseemned. Tundub, et järjekordne pisik on mind nakatanud :)

Beebitaimedel on väga palju häid omadusi:
sisaldavad rikkalikult looduslikke vitamiine, proteiine, kiudaineid, ensüüme, mikroelemente.
Ergutavad ainevahetust, parandavad seedimist, vereloomet, turgutavad immuunsust
Sobivad hästi organismi puhastamiseks jääkainetest ja toonuse tõstmiseks.

Siin mõned soovitused:
Korraga idandada väike kogus seemneid, sest nad mitmekordistuvad ja muidu jäävad osad idanemata.
Et idud hallitama ei läheks ja ära ei kuivaks, tuleb neid päevas (olenevalt sordist) 2-3 korda loputada või niisutada. (et neid mitte ära unustada, aseta purgike nt kraanikausi lähedusse)
Seemned peavad olema niisked kogu idanemisaja.
Enamik sorte tahab pimedas areneda ja ainult natuke enne söömist tõsta valguse kätte, et omandaksid ilusa roheka värvitooni.
Idanemisaeg sõltub ka ruumi temperatuurist ja niiskustasemest. Idanema panna seemned sooja, köetud ruumi, aga mitte otsese soojusallika lähedale (risk kuivada on suur).
Idandamiseks sobivad pea kõik seemned: lutsern, mungauba, rukis, nisu, oder, brokoli...
Teatud idusid tuleks enne söömist kuumtöödelda (oad, läätsed (v.a.punased) ja kikerherned), teisi lisada kuumale toidule alles lõpus, et mitte kaotada väärtuslikke toitaineid.
Seemneid osta kindlasti mahepoodidest, sest need on orgaaniliselt kasvatatud, ilma "lisanditeta".

Lisalugemist:
http://aiaklubi.ee/index.php?option=com_content&task=view&id=183&Itemid=25
http://paber.ekspress.ee/viewdoc/DC6756BC24C33DEBC22572A4003B0BC8

No comments:

Post a Comment