Monday, February 1, 2010

La Chandeleur ehk crêpe'de püha

Kuna ma jäin aasta alguses ühe toidutähtpäeva kajastamisega hiljaks, (Fête des rois, ehk kuningate püha, mille puhul küpsetatakse galette des rois ehk siis kuningate kook) siis homsest kirjutan juba täna, et saaksid seda toredat päeva samuti tähistada.

Homme, 2. veebruaril on la Chandeleur ehk küünlapäev ning selleks puhuks küpsetatakse õhukesi ülepannikooke, crêpe (kreppe). Ma ei taha küll kuidagi crêpe asemel sõna pannkook kasutada, kuna sellega seostuvad meile vanaema paksud pannkoogid, aga keeruliseks läheb selle käänamine ja pööramine.

Natuke ajaloost:
5. sajandil (p.k.) asendas katoliku kirik (Rooma jumala) Lupercus'e paganliku püha chandeleur'ga. Küünal (pr k chandelle) on seotud valgusega, kuna talve kõige pikem ja pimedam osa on läbi ning päevad muutuvad nüüdsest tunduvalt pikemaks.

Crêpe valmistati, et kindlustada aastaks rikkalik viljasaak ja heaolu ning et lahti saada ebaõnnest, kasutada ära suur kogus eelmise aasta nisujahu, et uus viljasaak saaks tulla rikkalik.
Traditsiooni järgi visatakse pannkook õhku, hoides panni paremas käes ning vasakus raha/kullatükki/šokolaadi ning kui esimene katse maandub kõrgel kapi otsas, siis see on hea märk tulevatest saakidest.
Samuti võib põletada küünlaid (et neutraliseerida koogiküpsetamise lõhnu ja hoida krepialust soojana).
Traditsiooniliselt valmistatakse magusaid kreppe nisujahust ja soolaseid tatrajahust. Magusatele võib lisada kaneeli, apelsiniõevett, vaniljet.. mida keegi soovib.

Nüüd siis praktilisemaks. Krepitainas oleks soovitatav valmistada varakult, lasta nt öö läbi (külmkapis) seista. (Aga olen ka koheselt küpsetanud ja polnud hullu midagi.)
Küpsetamise teeb lihtsamaks spetsiaalne madala äärega pann, mida võib ka nt omleti jms valmistamisel kasutada. Alustada on lihtsam väikesema panniga ning hiljem soovi korral muretseda suur krepipann (Tefal'i oma on Tallinnas ka täitsa olemas).
Koogi ümber keeramiseks on hea omada spaatlit (pikem lame labidas) aga tavaline puust sirge pannilabidas ajab asja ka ära.

Magusate kreppide tainas:
(u 15-20 tk, olenevalt panni suurusest ja küpsetaja vilumusest)
250 gr nisujahu
50 gr suhkrut
3 muna
0,5 l piima
2 spl sulavõid
tiba soola
Sega kausis jahu, suhkur, sool. Keskele tee "kaev", millesse löö munad. Hakka segama mune, liikudes järjest väljapoole, segades hulka vähehaaval jahu. Kui tainast on raske segada, lisa vähehaaval piima. Sega kuni pole tükke ja tainas ilus ühtlane. Siis lisa sulavõi, sega jälle ning jäta (kaetult) seisma vähemalt tunniks (kuni üleöö). Ps. olen täheldanud, et kauem seistes muutub taigen liiga paksuks, et lisada piima natuke rohkem.
Sulavõile võib lisada sortsu rummi, see annab huvitava maitsenüansi. Ka vanilje sobib hästi.

Lase pann korralikult kuumaks minna. Enne küpsetamist võib panni kergelt õli või võiga määrida (hea panni puhul polegi vaja rasvainet lisada). Võta pann kätte, hoia kaldega enda poole; vala u 2/3 kulbitäit tainast panni ülemisele osale ning tee keerutus, et taigen võrdselt üle panni jaotuks. Täida vajadusel väikesed augukesed taignatilkadega.
Pigem panna tainast vähem kui rohkem, sest "keerutust" on lihtsam teha ning koogid tulevad õhemad.
Kui koogi ääred hakkavad panni küljest lahti tulema, ongi aeg ümberkeeramiseks. Kasuta ettevaatlikult spaatli abi, ning pööra kook ringi. Üldiselt võtab küpsemine ainult mõned minutid, sest kook on õhuke.
Ära muretse, kui alguses koogid ideaalsed ei tule. Esimene läheb peaaegu alati "aia taha" või siis kannatamatute kõhtu :)
Igatahes tasub proovida, sest koogid on mõnusad, kerged ja õhulised (retseptis toodud topeltkogust küpsetan u tund aega).

Crêpe süüakse nagu ikka moosiga ja väga populaarne on Nutella pähklikreemiga (ära kritiseeri enne kui pole proovinud ;) samuti Bretooni piirkonnast pärit soolaka karamellikreemiga.

Soolased, tatrajahust pannkoogid on pärit ka Bretooni piirkonnast ning maitsevad väga hästi. Lisaks tervislikud ja kerged (oleneb muidugi täidisest ka).
Proovisin neid ka Eestis mitu korda teha, aga huvitaval kombel kohaliku tatrajahuga (Veski Mati) see lihtsalt ei õnnestunud (bliinidega pidi sama jama olema). Nii siis lasin aeg-ajalt Prantsusmaalt tatrajahu saata :) Kel isu proovida, siis retsept on ülilihtne:

Galettes
ehk soolased crêpe'd
( u 15 tk)
250 gr tatrajahu
50 cl vett (või piima-vett pooleks)
1 spl jämedat meresoola

Sega kausis sool ja jahu, lisa vähehaaval vedelik, kuni kõik on segunenud. Sega tainast hoogsalt kuni hakkavad pinnale tekkima õhumullikesed. Lase kindlasti seista min 2 tundi, sest muidu ei hakka tainas kokku.
Küpseta õhukesed ülepannkoogid. Täida millega soovid (sink, juust, seened, lõhe...)

Minu lemmiktäidiseks on Galette complète ehk tatrapannkook singi, juustu ja munaga.
Pane galett pannile, (lisa koogile natuke võid), löö sellele muna ning aja see nt koogile laiali, et küpseks (võid muna küpsetada ka eraldi pannil); lisa soola, pipart, lisa singiviil, riivjuust (nt emmental) ja lase väikesel tulel soojeneda kuni juust sulanud. Murra pooleks (suure koogi puhul voldi 4 serva sisse, et jääks ruudukujuliseks ja keskelt piiluks nt munasilm).
Serveeri koheselt õige õunasiidriga.

Head küünlapäeva ja edukat krepitegu!

3 comments:

  1. Tegin täna hommikuks magusaid creppe sinu retsepti järgi, olles eelmine õhtu taigna valmis vorpinud. Esimene kook läks aiataha, kuna ei tulnud panni küljest lahti, aga teised crepid tulid väga hästi välja. Creppidele andis väga mõnusa kõrvalmaitse taignasse lisatud vanillaekstrakt. Järgmine kord proovin galette. Suured tänud retsepti eest!

    ReplyDelete
  2. võta heaks :) Muideks tegin täistera nisujahust sel korral ja väga hästi sobib see tervislikum jahu ka kreppideks.

    ReplyDelete
  3. Veski Mati tatrajahuga ei saa eriti midagi teha, peab olema naturaalsest tatratangust jahvatatud jahu. Seda saab praegu ainult ökoletist, Zerna talu oma, või kui mõni tuttav kasvatab.
    Küsimus ka Galettide kohta, et millega praadida? Kas kuivale pannile panna? Tahaks, et nad peale küpsetamist väga kõvaks ja ära ei murduks ja saaks rulli keerata, kas see oleks võimalik üldse?

    ReplyDelete