Wednesday, May 19, 2010

mõned toidupostitused

Mitte et ma oleks söögitegemist vahepeal täiesti ära unustanud, lihtsalt internetita on postitamine natuke keeruline.

Oma retseptimärkmikku lehitsedes jäi silma selline retsept. Kuna banaanimuffinitest on isu täis saanud, oli uus idee teretulnud. Tulid väga head muffinid; kellele meeldivad šokolaad ja pähklid, proovige kindlasti.

Pähkli-šokolaadimuffinid

12 tk
150 gr jahu (tegin pool-täisterajahust ja väga ok oli)
70 gr sarapuupähkleid
3 sl kakaod
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
50 gr toasooja võid
120 gr suhrkut (tegin roosuhkruga)
2 toasooja muna
150 gr hapukoort
(pralineesegu pealepuistamiseks)

Rösti pähklid kas ahjus või pannil, et kest lahti tuleks. Haki puhastatud pähklid.
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad. Sega kuivained, lisa munavahule, lisa hapukoor. Sega minimaalselt. Täida muffinivormid ja raputa peale nt pralineed või pähklipuru (või pista keskele nt terve pähkel või šokolaaditükk). Küpseta 200 kraadi juures 18-20 min.


Kuna rabarberihooaeg on täies hoos, siis tuleb ju nendest muidugi midagi maitsvat teha. Retsepti leidsin ajalehest, mida natuke tuunisin. Tulemuseks väga mõnus, ka paari päeva pärast mahlane kook, mida teen kindlasti veel.

Mahlane mandline rabarberikook


Põhi:
75 gr toasooja võid
1 toasoe muna
30 gr suhkrut
40 gr kartulijahu e. Tärklist
120 gr nisujahu (tegin pool-täisterast)

Kate:
300 gr rabarbereid (u 3 keskmist vart)
120 gr mandlilaaste või –jahu
3 muna
130 gr suhkrut
400 gr kohupiimapastat


Koori ja haki rabarber. Puista viiludele suhkrut, sega ja jäta seisma.
Siis vahusta või suhkru ja munaga; lisa omavahel segatud tärklis ja jahu; sega kõik korralikult kuni saad ühtlase taigna.
Rulli taigen vormikujuliselt või vormi kätega (lahtikäiva) ümmargusse koogivormi, nii et ka seinad on kaetud. Tee kahvliga taignasse augud ning küpseta 200 kraadi juures u 10 min.
Samal ajal sega katteks suhkur, kohupiim, mandlilaastud ja kohupiim ning püreesta kõik saumiksriga (mandlilaastude korral; mandlijahu kasutades sega niisama).
Vala segu eelküpsenud põhjale ning peale puista rabarberiviilud.
Küpseta nii 30 min, kuni kate on tardunud. Jätsin koogi avatud uksega ahju jahtuma, ehk oligi sellepärast nii mõnus mahlane.

Nädalavahetusel grüünes piknikku pidades jäid metsaveerel silma ilusad nõgesed. Tõime ilusa suure pundi neid koju ja järmisel päeval valmis üllatavalt maitsev nõgesesupp.
Ma kujutan ette, mis näo mu õde selle mõtte peale teeks, et nõgeseid supi sisse panna ja siis veel öelda, et see maitsev on  Ega ma ausalt olin ise ka alguses natuke skeptiline, et kas sellest kõrvetavast umbrohust midagi head tuleb, aga kuumutades kadus see spetsiifiline nõgeselõhn ja tõesti oli hea supp. Järgmisel korral võiks nõgeseid quiche’i katteks kasutada.
Püreesupi retsept pärineb üllatuslikult Prantsuse kokaraamatust „Suvine köök“, nii et pole see mingi eestlaste leiutis umbrohtu süüa. Kindad on kindlasti väga vajalikud, et mitte ettevalmistusprotsessi valulikuks teha.

Nõgesesupp

Suur punt nõgeseid
4 kartulit
2 sibulat
0,5- 1 l kuuma köögiviljapuljongit
20 cl paksemat hapukoort
50 gr võid
soola, pipart

Pese, puhasta nõgesed. Vali supiks ilusad lehed, kuivata need nt salativurriga.
Koori, haki kartulid väikesteks kuubikuteks. Koori, haki sibulad.
Sulata potipõhjas või, lisa sibulad ja nõgeselehed ning kuumuta u 5 min, aeg-ajalt segades. Lisa kartulikuubikud, kuumuta veel mõni minut. Kalla potti kuum köögiviljapuljong, nii et see kataks kartulid jm. Lase väikesel tulel podiseda 20 min. Püreesta supp; pane tagasi pliidile ning lisa hapukoor. Sega korralikult. Lase kuumaks minna, aga mitte keema. Maitsesta. (ps. Kui pipart rohkem panna, siis jääb mulje, et supp torgib :)
Serveeri kuumalt nt grillitud küüslauguga hõõrutud leibadega.


Poes käies tuli mul hull küpsiseisu peale, aga otsustasin neid hoopis ise teha. Valmivad kiiresti ja suurema vaevata. Klassikalised ja maitsevad hea külma piimaga või teega ja nt hommikusöögiks.
Retsept pärit „Suvine köök“ raamatust.

Šokolaaditükkidega küpsised ehk chocolate chip cookies
(kogusest saab u 9 tk)

90 gr pehmet võid
75 gr valget suhkrut
75 gr pruuni suhkrut
1 muna
225 gr jahu (nt pool-täistera)
1 tl küpsetuspulbrit
soola
150 gr tumedat šokolaadi (küpsetamiseks)

Pane ahi 190 kraadile soojenema.
Haki šokolaad ebaühtlasteks tükkideks.
Vahusta pehme või suhkrutega, lisa muna ja vahusta veel kuni saad ilusa ühtlase vahu. Lisa šokolaaditükid, sega ja sõelu juurdeomavahel segatud jahu ja küpsetuspulber ning näputäis soola. Sega.
Tõsta supilusikaga küpsetuspaberile, jättes vahed. Kui soovid pealt krõbedaid ja seest pehmeid küpsiseid, küpseta 8-10 min ja siis tõsta grillrestile ja jäta ahjuuks lahti, ahju jahtuma.
Kui soovid ühtlaselt krõbedaid küpsiseid, küpseta kauem, nii 20 min ja jäta samamoodi grillrestiga ahju jahtuma.

No comments:

Post a Comment