Tuesday, January 5, 2010

Chateau de Chenonceau

Laupäeval pärastlõunal tegime väikese väljasõidu Chenonceau lossi kaema. Kuna elame praegu Loire jõe orus, losside piirkonnas, siis on ju lausa kohustuslik neid külastada.
Mulle oli see kolmas kord seda vast kõige kuulsamat neist lossidest, oma silmaga näha. (aprill 2006, september 2008 ja nüüd).
Chenonceau on nn Daamide loss, kuna tema omanikeks on olnud 6 (vähem või rohkem) tuntud naist: Diane de Poitiers, Catherine de Médicis, Louise de Lorraine, Louise Dupin, Marguerite Pelouze ja Simone Menier. Ehitatud 16. sajandil ja erilisust lisab üle Cher jõe ehitatud galerii.

Iga kord on olnud külatus natuke erinev: suvehooajal on palju huvitavat avastada ka lossiaias ja kompleksi kuuluvas farmis, põllumaal.
Sel korral olid lossitube ehtimas pühadeteemalised (lille)kompositsioonid ning kuulasime ka väikest (vanaaegsete jõululaulude) kontserti ajastukohaselt riietunud kvarteti esituses.
Mulle meeldib väga selle lossi köök, võimsa pliidi ja erinevate ruumidega. Tubades on meeldejääv Louise de Lorraine magamistuba, mis pärast tema abikaasa mõrvamist värvitud leina märgiks mustaks. Teise korruse vestibüüli lagi on samuti huvitav, meenutades natuke (suure puu)paadi karkassi.
Kindlasti soovitan Chenonceau lossi võimalusel külastada ja seniks võib teha väikese virtuaaltuuri kodulehel (chenonceau.com)

No comments:

Post a Comment