Saturday, January 9, 2010

Lumi vol.2

Juba teist korda sel (sügis-)talvel on ka siin, Prantsusmaal, lumi maas, mis toob endaga kaasa korraliku kaose. Isegi paarisentimeetrise lumekihikese korral lüüakse häirekella, inimesed lükkavad oma (sõidu) plaanid edasi ja elu on keeratud pea peale.
Uudistes on unustatud populaarne gripiteema ja räägitakse peamiselt lumest ja sellega kaasnevast.
Eelmisel nädalal vallutas lumi veelgi rohkem maakondi ja üllatas lõunapoolseid elanikke (kus tavaliselt lund ei saja) kuni 30 cm lumekihiga. Meil oli kõige külmem 7. jaanuari hommikul, kui kraadiklaas näitas -8. Brrr! (ok, see pole just -25 nagu Eestis, aga siinsed majad ei ole väga hästi soojustatud, nii et ausõna, külm on :)
Nädalavahetusel olukord paranes natuke; oranži hoiatusega (olge väga ettevaatlikud; ohtlikud ilmastikuolud; kõrgeim hoiatustase on punane) oli veel 29 departemangu (päev enne 55) lõunas ja loodes, kus ennustatakse lumele lisa. Pea 10 000 majapidamist oli elektrita (Provence-Alpes- Côte d'Azur).
Teisipäeva õhtul hakkas ka meil siin Centre regioonis lund sadama. Tegin õhtupimeduses väikese jalutuskäigu, nautimaks meie väikelinna lumeteki all. Eile hommikul aga pöördus sulaks ja päeva lõpuks oligi see ilus ligi 10-sentimeetrine lumeke läinud.
Kuuldavasti tegi seesama lumepilv Pariisis päris paljude (veo)autojuhtide elu raskeks, sest keelati raskeveokite liiklus kuni teeolude paranemiseni.

No comments:

Post a Comment