Thursday, February 4, 2010

Keemiarünnak!

Nüüd olen siis jõudnud tervisliku toitumise ja kodukeemia juurest sammukese edasi (kuigi seda postitust pole ikka suutnud ära lõpetada..)
Eelmisel nädalal sain nii mõndagi toredat oma kosmeetika kohta teada (kosmeetika all mõtlen šampoone, duššigeeli, hambapastat, kreeme, lõhnaõli, meiki...).
Muidugi ei arvanud ma, et need on hästi kasulikud, aga ma ei uskunud, et tervisele ohtlikku keemiat leiduks kõigis neis ja mitmeid korraga, sest kasutan nö korralike firmade asju.

Võtsin ette kõik tooted, mida kasutan ja hakkasin nende koostist uurima. Ausalt pole ma kunagi enne viitsinud kosmeetika-etikette lugeda ja täitsa kreisi, kui palju aineid sisaldavad! (nt Body Shopi põsepuna 33, sh talk ja 5 parabeeni) Keemiatunnid tulevad meelde, kui neid 4-5-6 sõnalisi ühendeid kokku veerida. Leidsin ka ühe lehekülje mis tegi asja natuke lihtsamaks, kuhu juba paljud tooted on sisestatud ning mis puudu olid, lisasin ise (http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php).
Keskmiseks hindeks tuli 6 (10st) ehk siis keskmine ohtlikkus. Aga leidus ka võitjaid: John Frieda kuumakaitse-vedelik juustele ja üks minu lemmiklõhnadest Boss Woman, mis said maksimumhinde.
Üldse jäid parfüümide hinded 8-10 vahele, mis tähendab tervisele väga ohtlikku toodet, mida vältida.

Üllatuseks tuli ka minu Aloe deodorant, (Forever Living products) mille ostsin teadmisega, et head naturaalsed tooted, kehasõbralikud ja ei sisalda alumiiniumsooli (mida seostatakse nt rinnavähiga). Nüüd siis leidsin sildilt, et selline tore asi nagu triklosaan on sees ja muidugi ka fragnance, ehk parfüüm. Niipalju siis looduslikkusest....

Paraku on nii, et isegi kallimad, "hea reputatsiooniga" apteegi-tooted on samasugust jama täis.
Nt need, mis kasutavad oma toodetes looduslikku, tervistavat vett (La Roche-Posay, Uriac, Avène..) Algus on etiketil ilus: x thermal water, looduslikud ekstraktid ja lõpus on ikka need parabeenid ja kui veab siis parfume ka.. Vahel on pakendi esiküljel ka märgitud, et ei sisalda nt parfüümi, aga samas ikka 3-4 parafeeni.
Siin müüakse kosmeetikat nimelt apteegis (Pharmacie, kust saab osta ka ravimeid ja tavaliselt natuke odavam ja ravimiteta Parapharmacie) Muidugi on supermarketis laiatarbe-kosmeetika olemas, aga tavaliselt seatakse sammud ikka apteeki. No ja sul ei tuleks pähegi, et ostad apteegist korralikku, kallist kosmeetikat ja saad lõppkokkuvõttes ikka samade kahjulike keemiliste ühenditega toote. No ehk neid on seal koguseliselt vähem, aga fakti see ei muuda.

Kõike seda teada saades, tuli tunne, et ei tahaks enam ühtegi neist toodetest päevagi kasutada. Samas pole vist väga öko neid lihtsalt minema visata ka?

Vähemalt on järjest rohkem firmasid, kes toodavad puhtaid, looduslikest koostisainetest tooteid, mille vastu plaaningi vajalikud tooted vahetada. Ma loodan, et need rikuvad keha normaalset tasakaalu vähem, et saaks hakkama peapesuga nt korra nädalas.
Eks raporteerin kuidas läheb.

Toon välja mõned levinumad ja olulisemad kahjulikumad keemilised ühendid, mida tasuks kindlasti vältida (täpsemat infot saad lugeda alltoodud linkidelt):

Sodium Laureth Sulfate (SLS)/ Sodium Lauryl Sulfate (SLES)
Ammonium Laureth/Lauryl Sulfate
Triklosaan (nt hambapastas)
Butüülhüdroksütolueen BHT (E321)
1,4 Dioxane
Dioxin
Parabeenid
Alumiiniumkloorhüdraat
PG propüleenglükool
Ksüleen
Tolueen
Ftalaadid
Talc
PEG polyethylene glycol
DEA diethanolamine
Glycerin
Collagen
PABA/oxybenzone/benzobhenone

Allikad, huvitavad ja põhjalikud leheküljed:
http://www.bioneer.ee/eluviis/ilu/Ohtlikud_ained_tarbijatoodetes.aid-1963
http://www.safecosmetics.org/index.php
http://www.inspiredliving.com/organic/skincare/a~skincarechemicals.htm

Küsid ehk, miks ma oma elu nii keeruliseks teen? Ajan taga E-sid ja mingeid tundmatuid ühendeid, pööran oma harjumused peapeale. Et tervisekaitse jm ei lubaks ju selliseid tooteid turule, mis meile kahjulikud on?
Paraku aga ei tea keegi, kuidas kõik need keemilised ühendid koos meile mõjuvad. Oleme sisuliselt ise katsejänesteks. Seda teame aga ju kõik, et oleme järjest haigemad, nõrgemad ning eriti lastel on üha enam allergiaid, ülitundlikkust ja toidu(aintete)talumatust.

Minu jaoks ei ole see elu keeruliseks tegemine.
Tervisehädad ja haiged järeltulijad-see on keeruline elu.

2 comments:

  1. aga kui sa viitsid siis uuri ka kuidas need ained meile on kahjulikud. näiteks mõnda asja võid tilgakese alla neelata ja kohe sussid püsti, samas võid liitrite kaupa peale määrida ja häda ei midagi.
    point lihtsalt et erinevaid sisendeid kaudu meie organismi, on asjad erineva toimega.
    arvan et selles suhtespole põhjust paankaks. küll aga võiks mõelda MIKS me kogu seda jama peaksime tarbima :)

    ReplyDelete
  2. eks muidugi neil ainetel on erinev moju ja ei tapa meid (koheselt), aga me lihtsalt ei saa ehk arugi et koik need tooted meile halvasti mojuvad; nt motleme et see on keskkonna voi ilma suu et vajame iga paev kreeme ja peame iga paev pead pesema.voi et oleme allergilised ja haiged: ikka suudistame stressi ja viirusi ja ei tule selle pealegi et asi voib ka keemias olla millega igapaevaselt kokku puutume.
    eks muidugi okoelu tahendabki eelkoige vahem tarbida ja toepoolest ainult vajalikku.
    sry tapitahtede puudumise parast; prantsuse klaviatuur krt :)

    ReplyDelete