Saturday, February 13, 2010

Muffinid, knackflarn ja granola

Postitan mõned mõnusad retseptid, mida vahepeal teinud olen.

Muffinid on mõnusad, kerged, kiirelt valmistatavad ja maitsvad. Täistera jahust valmistatuna ka tervislikud. Mõnusad tee kõrvale või hommikuks.

Tervislik banaanimuffin (u 12 tk)

250 gr täistera nisujahu
2 muna
100 gr pruuni suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit (või 1 tl soodat ja 1 tl k.pulbrit)
2 küpset banaani
2-3 spl kaerahelbeid + kaunistuseks
kliisid (nt 2 spl)
5 sl õli/ sulavõid (võib ka ilma või vähemaga)
natuke soola
Sega kuivained hoolikalt. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Lisa banaanipüree, rasvaine ning sega kõik võimalikult vähese segamisega kokku. Täida muffinivorm 2/3 ulatuses, puista peale mõned kaerahelbed. Küpseta 18o kraadi juures u 20 min.

Banaani- Šokolaadimuffinid (u 12tk)

70 gr fariinisuhkrut
2 muna
2 küpset banaani
natuke sidrunimahla
100 gr sulavõid
250 gr täistera nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
soola, vaniljet
50 gr tumeda šokolaadi tükke
Sega kuivained. Vahusta munad suhkruga. Lisa sulavõi, sidrunimahlaga segatud banaanipüree, sõelu juurde kuivained, hakitud šokolaaditükid; sega minimaalselt. Täida muffinivormid ja küpseta 180 kr juures u 20 min (võid hambatikuga küpsust testida).
Soovi korral võid katta jahtunud muffinid šokolaadiga.

Ostsime ammu aega tagasi Ikea söögipoest suure karbi maitsvaid krõbedaid kaeraküpsiseid. Kolasin netifoorumites ja leidsin, et nende küpsiste fännid olid juba minu heameeleks juba retsepti leidnud.

Ikea kaeraküpsised (Knackflarn)
(plaaditäis)
75 gr sulavõid
60 gr demerra suhkrut
50 gr (peenemaid) kaerahelbeid
60 gr täistera nisujahu
soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljet
2 spl siirupit
2,5 cl piima
u 25 gr tumedat šokolaadi, natuke võid.
Sega kuivained hoolikalt. Lisa sulavõi, siirup, piim. Jaota küpsetuspaberile, jäta vahed, sest küpsised lähevad suuremaks! Küpseta 180 kr kuni enam ei mullita ja pealt ilusad kuldsed. Lase jahtuda.
Sulata šokolaad vesivannil, lisa või tükike, sega kuni šokolaad vedel. Kaunista küpsised šokolaadiga, lase jahtuda. Säilita õhukindlas karbis.

Üldiselt mulle müsli ei meeldi, sest see on kas liiga magus, E-aineid täis või siis on tunne, nagu sööks linnusööki, lihtsalt mingeid lamedaks tambitud teri. Granola, ehk röstitud müsli on aga hoopis teine tera. Maitsev, krõbe ja saad lisada vastavalt oma maitsele kuivatatud puuvilju (või siis serveeri nt värske banaaniga).

Tegin kogused umbkaudu, igaüks võib oma maitse järgi magusust jne timmida, samuti lisandeid. Poemüslit pärast sa enam ei taha ;)

300 gr (täistera) kaerahelbeid (või helveste segu)
2-3 spl maitseta toiduõli
tumedat siirupit u 1 dl (tegin ise: segasin fariinsuhkru veega ja lasin väikesel tulel podiseda kuni muutus kleepuvamaks)
(siirupi asemel võib kasutada ka mett, aga kuna kõrge temperatuuri juures mee head omadused lähevad kaotsi, siis pole väga vahet kui tumedat suhkrut kasutada)
natuke soola ja vaniljet

seemneid: päevalille, seesami, kõrvitsa...
kliisid
rosinaid, banaane, kookoslaaste...

Jahuta siirup, sega juurde õli, vanilje, sool. Sega helvestega. Rösti 150-160 kraadi juures 15 min. Siis sega juurde seemned ja kuivatatud puuviljad ning rösti veel u 15 min kuni segu natuke kulde ja mõnus krõbe. Lase ahjus jahtuda (uks paokil). Kui täielikult jahtunud, pane õhukindlasse purki või kotti.

2 comments:

  1. Tegin ka müslit, see on tõesti hea. Pisut veel kuivatatud jõhvikaid ja seedermänniseemneid kõige muu maitsva hulka. Njammi.

    ReplyDelete