Tuesday, January 5, 2010

Maiasmokkadele

Valge šokolaadi crumble
Tegemist on nö purukoogiga: puuviljad kaetud purutaolise kattega. Lihtne ja kiirelt valmistatav.
Selle crumble juures võlub mind hästi mõnus krõbe ja kerge purukate (tänu kookoshelvestele) ja banaani-õuna-valge šokolaadi kooslus.
Pidulikumal puhul valmista individuaalsed portsjonid nt kreembrülee vormides.

4 banaani
3 õuna
3 spl rosinaid (rummis)

Puru:
60g valget šokolaadi
100 gr kookoshelbeid
70 gr suhkrut
100 gr jahu
100 gr võid
natike soola
0,5 tl kaneeli
Sega puruained, v.a šokolaad, lase 2 h külmkapis taheneda.
Haki šokolaad väikesteks tükkideks.
pane ahi 180 kr kuumenema.
Kuumuta kooritud, hakitud õunatükke väikesel tulel 10 min. Siis lisa rosinad ja ratasteks lõigatud banaanid, sega, kalla ahjuvormi.
Sega šokolaaditükid puruseguga, kata puuviljad.
Küpseta u.30 min kuni pealt kuldne.
Serveeri leigelt vaniljekastme või -jäätisega või raputa pinnale peenikesi šokolaadilaaste.

Juba pikemat aega kummitas mind mõte Belgia šokolaadikoogist. Sellega koogiga seostub mulle kohe Olümpia kohvik, kus sai seda mitu head aastat tagasi nauditud.
Plussiks vähe küpsetamist; kerge ja vähemagus täidis ning peal sulanud šokolaadikate :)

Belgia šokolaadikook

põhi:
40 gr suhkrut
100 gr võid
130 gr jahu
1 tl vaniljesuhkrut
1 munakollane
täidis:
500 gr kakaokohupiima (pastat)
85 gr suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
50 gr riivitud šokolaadi
8 lehte želatiini
2 dl vahukoort
kaunistuseks:
150 gr piima- või tumedat šokolaadi
1 dl (vahu või kohvi) koort

Sega põhja ained, et moodustub purutaoline mass. Lisa munakollane, sega ühtlaseks. Suru ümara (lahtikäiva) koogivormi põhja ja küpseta 200 kr juures nii 10 min kuni põhi küps. Jahuta.
Pane želatiinilehed u 10 min külma vette paisuma. Sega kohupiim suhkru, vanilje ja šokolaadiga. želatiinilehed sega vähese kuuma veega (nii et oleksid korralikult lahustunud, muidu jäävad pärast koogi sisse tükid). Lase jahtuda, lisa kohupiimale, sega korralikult. Vahusta koor, lisa segule. Kalla põhjale, lükka pealt siledaks. Jäta vähemalt 6. tunniks külmkappi tarduma (või üleöö).
Sulata šokolaad (piima- või tume või mõlemad, nagu mina tegin), lisades kuuma koore ja segades. Jaota tardunud koogile, silu pealt siledaks ja siis joonista nt kahvliga muster.



Kuidagi jäi mul kahe silma vahele viimase trühvliteo edastamine.
Jõuludeks tegin 9. erineva maitsega maiust; uued maitsed apelsini, hõõgveini, jõuluvürtsi,valge šokolaadi-pipra, soolaka karamelli. Populaarseimad olidki neist viimane ja esimene.
Tegin jälle nö tunde järgi, kuna tegin retseptist väikesema koguse. Tumedale šokolaadile lisada rohkem koort, kui piimašokolaadile, kuna viimane sulab kergemini ja on vedelam. (Alustada võiks tumeda šokolaadiga, kuna seda on lihtsam käsitleda) Valgele šokolaadile lisada ainult natuke koort, kuna muidu ei tahenegi segu päris ära ja väga raske on voolida.
Kõige parema tulemuse saab, kui šokolaadi sulatada veevannis (keeva veega poti kohal metallkausis).

Apesinitrühvel
tume šokolaad
keev koor
apelsin
konjakit v rummi
Pese apelsin hoolsalt kuuma vee ja harjaga; riivi peenelt koort (kaunistuseks). Pressi mahl. Kuumuta apelsinimahla ja koort. Lisa šokolaaditükid, sulata, sega ühtlaseks. Lisa maitseks konjakit. Jäta külmkappi tahenema kuni saad pallid voolida. Kasta valmis pallid sulašokolaadi sisse ja kaunista riivitud apelsinikoorega.

Hõõgveinitrühvel
paar spl hõõgveini
koort
tumedat šokolaadi
mandlilaaste
Jällegi sulatada šokolaad, lisada kuum vedelik, segada ja jätta tahenema. Kasta sulašokolaadi sisse, kaunistada mandlilaastudega.

Jõuluvürtsi-trühvel
tumedat šokolaadi
jõuluvürtse (nelk,kardemon,kaneel,muskaat)
vahukoort
Sega sulašokolaadi segusse maitse järgi vürtse. Kaunista ka vürtsiseguga.

Valge šokolaadi-sidruni-pipra trühvel
valget šokolaadi
koort (natuke)
sidrunimahla (1 tl)
musta pipart
Sulata šokolaad kuuma koorega (jäta osa kaunistuseks!), lisa sidrunimahl, sega, jäta tahenema. Sulata kõrvale pandud šokolaad ning lisa must pipar. Kasta pallid segusse.

Soolaka karamelli (caramel beurre salé)
Soolase või karamell on Bretagne piirkonna maius. Karamelli magusat maitset üllatab tibake soola ja tulemuseks tavapärasest karamellist palju huvitavam ja mõnusam maitsekooslus. Valmistamine on palju lihtsam kui kartsin.

peensuhkrut
külma koorevõid
tibake meresoola
tumedat šokolaadi
koort

Karamelli valmistamiseks sulata potis peensuhkur (tegin väikesema koguse, 100 gr suhkruga) väikesel tulel. Lase natuke pruunistuda. Lisa külm (soolane) koorevõi (u 25 gr) ja sega ühtlaseks. Kaunistuseks tegin küpsetuspaberile mõned karamellikujundid.
Siis lisasin segule natuke vahukoort, segasin, kuni moodustus ilus ühtlane segu. Lisasin šokolaaditükid, segasin. Vajadusel lisa kuuma koort veel kui segu väga paks. Jäta tahenema. Vooli pallid ja kaunista karamellitükikestega.

2 comments:

  1. Appi kui uhked ja isuäratavad trühvlid! Silja, mis sa kogu selle trühvlihunnikuga tegid? Kinkisid ära või hävitate iga päev neid vaikselt?

    ReplyDelete
  2. :D osa kinkisin ära ja osa jäid maiustamiseks.Viimane söödi ära pühapäeval :)

    ReplyDelete