Friday, January 15, 2010

Pizza

Eelmisel nädalal sai kustutatud pikemat aega kummitanud pitsanälg. Pitsat sai tihti valmistatud Rootsis olles; see oli üks minu firmaroogadest ;)
Seekord tegin natuke teise retsepti järgi. Põhi tuli väga mõnus ja õhuke, nagu päris :) Ja põhja katteks tuleks kindlasti valmistada spets tomatikaste, tulemus hoopis teine. Juustuna sobib õige pitsa katteks mozzarella. (Poest leiab spetsiaalse, küpsetamiseks mõeldud variandi, mis on tihedama konsistetsiga ja kergemini riivitav, lõigatav).
Pitsapõhjade valmistamiseks varuda natuke aega ja kannatust (kerkmiseks). Soovi korral võib ülejäägi külmutada, saab järgmine kord kiiremalt.

Pitsapõhi (sellest saab 2 nö normaalsuuruses pizzat, u. 4le)
500 gr võimalikult peene jahvatusega nisujahu (Itaalia Tipo 00) (tainas jääb elastsem)
325 ml sooja vett
1 tl meresoola (peenemat)
0,5 tl suhkrut
3 gr kuivpärmi (enamikes retseptides on 1 pakk (7 g), aga minu maitsele jääb pärmi maitse liiga tunda)
2 spl oliivõli
Lahusta pärm hoolikalt väikeses koguses soojas vees. Tee lauale (v suurde kaussi) jahukuhi, mille keskele "kaevu" lisa sool, suhkur, pärmivesi ja ülejäänud vesi. Hakka kaevu kinni ajama, sega kõik kokku. Sega korralikult, sõtku mõnuga. Vormi palliks, kata kauss niiske rätikuga, lase soojas kohas kahekordseks kerkida. Siis sõtku jahusel laual taignast õhk välja. Jaga tainas 2-3 tükiks (kui soovid võid osad külmutada). Vormi palliks. Pallike raputa natuke jahu pähe ja jäta u tunniks veel seisma. Siis on su tainas parajalt elastne ja valmis vormimiseks, mitte rullimiseks! sest see muudab taigna jäigaks. Vormi oma kätega (jahu abiks) kas ümmarguseks või mistahes kujuliseks, aga väga õhukeseks, sest põhi ahjus veel kerkib.

Samal ajal kui tainas kerkib, saad valmistada tomatikastme

Sibul
1-2 küüslauguküünt
Oreganot
Soola, pipart, tiba suhkrut
Kvaliteetset purustatud tomatikonservi (200gr)
Prae tibas õlis või killukeses võis sibula ja küüslaugutükid klaasjaks. Lisa tomatid, maitseained. Lase väikesel tulel podiseda u kümmekond min kuni kaste pakseneb.

Ananassi-kanapitsale läks: tomatikaste; keedukanafilee tükid; ananass; mozzarellatükid; basiilik
Singi-seenepitsale: tomatikaste; paar šampinjoni; sinki (serrano); kirsstomateid; mozzarellat; punet.
Küpseta pitsat kõrgel temperatuuril 250 kraadi juures kuni juust sulanud.

Buon appetito!

Siinkohal tuli meelde ka lisada Flammekueche retsept, ehk Elsassi piirkonna pitsa. Avastasin selle väga maitsva eelmisel korral Prantsusmaal elades ja Eestlastele peaks see hästi maitsma (hapukoor jee :)
Plussiks kiire ja kerge valmistada (kogusest saab u. 3le)

200 gr jahu
125 ml vett
2 sl õli
soola
Katteks:
hapukoort, 1 suur sibul, sinki/peekonit, (keedukartuli viile) soola, pipart.

Pane ahi kuumenema (250 kr)
Sega jahu, sool, vesi. Lisa õli, sega. Rulli väga õhukeseks (otse küpsetuspaberil)
Kata põhi hapukoorega, siis lisa hakitud sibul ja (suitsumaitseline) sink/peekon. Küpseta (u kümmekond min) kuni põhi küps.

2 comments:

  1. Kusjuures tegin ka kuu aega tagasi esimest korda pizzat õige itaalia retsepti järgi. Tulemus oli väga hea, mõnus õhuke põhi ning hõrgutav kate. Kusjuures seda katet, mis koosneb tomatist, sibulast jne nimetatakse marinara kastmeks ning seda pannakse kõikidele pizzadele peale, olenemata, mis pizzakate peale tuleb.
    Minu lemmikuks katteks on mozzarella juust, rucola, päikesekuivatatud tomatid ja shampiljonid. Nämma.

    ReplyDelete
  2. Mmm!peaks jälle pizzateo ette võtma :)

    ReplyDelete