Tuesday, February 16, 2010

Vastal- mardi gras

Eile avastasin, et täna on vastlapäev. Muidugi ei tohi seda tähtpäeva mingil juhul tähistamata jätta, sest millal siis veel on võimalus süüa neid nämme kukleid.

Prantsusmaal tähistatakse täna mardi gras'd. Erinevates regioonides tähistatakse seda nt kreppide söömisega, muretaignast küpsetistega... Lastele (ja lastemeelsetele:) on näomaalingud ja/ või maskid.

Liu laskmisest mul täna kahjuks midagi välja ei tulnud, sest lund on ainult tibake. Ei teagi kuidas mul linad sel aastal kasvavad.. See-eest säras täna päev otsa ilus päike ja hommikul oli päris krõbe -6 kraadi külma. No peaaegu vastal.

Hernesupp meeldib mulle ka väga, aga kahjuks oli täna hommikul poes ainult poolitatud herneid ja tahtsin teha tervete hernestega. Et see jääb teiseks korraks.

Kuklite retsepti leidsin Nam-namist, mida enda järgi kohandasin. Kuklid tulid tõesti maitsvad ja seekord jäin ka kujuga rahule. Leidsin lõpuks viisi, kuidas nad ilusad siledad ja ühtlased jäävad.

Tuli meelde, kuidas aasta-paar tagasi otsisime perega Tallinnas tavalisi kukleid, aga lõpuks vist ei leidnukdi, sest kõikjal oli juba vahukoor ja/või moos vahele pandud. Ei tea miks me siis isetegemisele ei mõelnud? :)

Vastlakuklid (u 15 tk)
2,5 dl sooja piima
400-500 gr jahu (tegin pool täisterast)
25 gr pärmi/ 20 gr nisujuuretist (ma siin kasutan pärmi asemel ja toimib väga hästi)
natuke soola
70 gr sulavõid
1 muna
1,5 spl suhkrut
(0,5 tl kardemoni)
Sega pärm suhkruga, sega kuni pärm sulanud. Lisa leige piim, ning u pool jahukogusest, sega hoolega, et saaksid ilusa ühtlase umbes hapukoorepaksuse segu. Kata rätiga ja lase u 10 min seista kuni pinnale hakkavad mullikesed tekkima.
Lisa klopitud muna, kardemon, jahtunud või, ülejäänud jahu. Sega ja hiljem sõtku kuni tainas lööb kausi küljest lahti. Jahu lisagi vastavalt sellele, kuidas sõtkuda saad. Vähema jahuga saad kergemad kuklid. Kata rätiga/ kilega ja lase soojas kerkida u tunnike, kahekordseks.
Vormi kuklid: võta jahuste kätega u munasuurune kogus tainast, ning tõmba "nahk üle kõrvade" ehk siis keera ilusam pool pealepoole, et jääks ilus sile. Nagu Itaalia pizzataignaga ja baguetti tehes. Raske on seda seletada, aga ehk on ok. Kel soovi, seletan pikemalt :)
Lase kuklikestel kerkida veel u 15 min. Pintselda piima või munaga ja küpseta ahjus 220 kr juures 10-15 min kuni pealt ilusad kuldsed. Lase räti all jahtuda (koorik ei jää kuiv ja kõva nii)

Mulle meeldib vahukoorele lisada kohupiima, sest nii on tulemus vähem rammus ja mõnus hapukas maitse ka man. Vahukoore tegemise õpetust ma vist siinkohal jagama ei pea. Vanilje on ka kindlasti omal kohal.

Jahutnud kuklitel lõika müts ja uurista lusikaga natuke sisu välja, et oleks ruumi kreemile. Jeee :) Sisu saab maiasmokkadele, kes kuklite valmimist ei jõua ära oodata :D
Täida kuklid kreemiga, pane müts tagasi pähe ja kaunista lumega ehk tuhksuhkruga.
Mõned banaanirõngad kreemi all annavad ka mõnusa nüansi.

Head vastlapäeva!

3 comments:

  1. Minu vastlaliust oleks t2na kujunenud rohkem nagu mudaliuks, meil Provence'is l6unast saadik sajab vihma :( Seekord j22vad kyll vastlad pidamata, aga j2rgmine aasta teen kuklite kuhjaga tasaarveluse :p Ja homme saab j2lle v2rsket kodust rukkileiba! Juhuu! :)

    ReplyDelete
  2. It was so ,so good ,thank you !
    Have a nice time in Estonia,Silja ,a lot of snow ,and so on ...
    Kalli kalli to everybody there :)
    Marianne

    ReplyDelete
  3. No see postitus oli küll uskumatult kasulik...nimelt info, et vastlapäev ei olegi homme, vaid oli juba nädal tagasi ära :D tänud.
    Me ostsime eile vajalikud toiduained homse vastlapäeva tähistamiseks....plaanis olid siis vastlakuklid ja harnesupp. Aga no eks me peame siis oma vastlaid nädalakene hiljem, kes siis kukleid ei tahaks.
    /Kaia

    ReplyDelete