Wednesday, June 16, 2010

Pavlova, Caesar ja ciabatta

Üleeile tegin oma õe sünnipäeva puhul esimest korda Pavlova kooki. Olin sellest mitmelt poolt lugenud, aga kunagi ise teinud ega maitsnud. Tegemine tundus kuidagi väga hullu mässamisena ja mõtlesin et tegemist mingi lääge ja mitte väga maitsva maiusega. Tegelikult läks degusteerimiseks alles eile, (sest soovitatakse põhjal seista lasta) ja kahepeale me selle koogi ära sõime nagu naksti. Õele ei jäänudki :) Koogi põhja besee on pealt krõbe, seest aga nätske, natuke meenutab pastilaad. Peal vahukoor (ja kohupiimapasta) värskete marjadega- see kooslus on tõesti super ja väga väga nämm.
Valmistamine on tegelikult suht lihtne, lihtsalt küpsetamisega läheb aega. Kuigi keerasin ahju 100 kr peale, läks besee ikka natuke pruunikaks (tegelikult peaks see täiesti valgeks jääma) no ja natuke pragunes põhi ka mõnest kohast. Aga ega see maitset rikkunud.

Kuna meil maasikaaeg tundub lõppema, sest eile leidsin turult vaid paar müüjat, siis järgmisena tuleks vist aprikooside ja kirssidega proovida.
Võib teha ka väikesed, individuaalkoogid, siis on tulemus veelgi ilusam.

Pavlova kook
(retsept pärineb "Suvise Köögi" saamatust)
(u. neljale või siis kahele suurele maiasmokale:) )

3 suure muna valget
natuke soola
150 gr peent suhkrut
1 tl maisijahu
0,5 tl valgeveiniäädikat/ sidrunimahla
vaniljesuhkrut/ -essentsi
Katteks vahukoort ja/või kohupiimapastat
Suhkrut, vaniljet
Värskeid marju

Võta munavalged juba aegsasti toatemperatuurile soojenema, see hõlbustab oluliselt vahtuminemist. Samuti veendu, et kauss ja vahendid oleksid rasvavabad, parim on klaas ja metall.
Vahusta munavalged soolaga ja kui hakkavad tekkima siirud, lisa vähehaaval suhkur, samaaegselt mikserdades. Siis lisa vanilje, maisijahu ja hape, vahusta kõik tugevaks vahuks.
Küpseta beseed 150 kraadi juures 10 min; siis alanda kuumust 110 peale 1,5 h; järgnevad 30min lase ahjus veel seista, siis võta uks natuke irvakile ja lase põhjal täielikult jahtuda (nt üleöö).
Et vahukoor õnnestuks (millega mul oli siin tükk tegemist, kuna ei tahtnud kuidagi vahtu minna; siin on kõige suurem rasvaprotsent 30%; Eesti 38% pole mul kunagi jama olnud) pane koor kausiga külmkappi või siis 10 minutiks sügavkülma; soovi korral sega kohupiimapastaga või siis pane need eraldi põhjale, maitsesta vanilje ja suhkruga. Kaunista marjadega ja serveeri kohe.


Pühapäeval nägin Wazemme'i turul väga ilusat Rooma salatit: suur pea ja ainult 80 senti. See jäi täiega kripeldama, nii et teisipäeval tõin ta koju ja tegin Caesari salatit, mille kohustuslikuks komponendiks see on. Seekord klassikalist, ilma lihata.

Klassikaline Caesari salat
(retsept pärineb Salatiraamatust)

Rooma salatit
Ciabattat (või mõnda teist saialist)
Oliiviõli
Küüslauguküüs
Parmesani

Kastmeks:
1 munakollane
0,5 tl Dijoni sinepit
4-5 sl oliiviõli
1 küüslauguküüs
0,5 tl Worchesteri kastet
3-4 anšoovisefileed
(natuke jogurtit/hapukoort)
soola, pipart
Kaste valmista kas uhmri või nt saumiksriga. Sega kõik ained kuni saad ühtlase kastme.
Hoia salatit külmas, sest siis hakkab kaste paremini lehtedele külge.
Saiakrutoonid valmista kas ahjus või pannil, hõõrudes saia küüslauguga ja piserdades õliga.

Kuna salatisse läks krutoonideks saia, otsustasin teha Itaalia leiba ciabattat.
Kasutasin pooltäistera nisujahu ning tulemus oli väga hea.

Ciabatta
(kogusest saab 3 väikesemat pätsi)

250 gr jahu
190 ml vett
15 gr värsket pärmi

250 gr jahu
150 ml vett
soola
12 gr pärmi

Lahusta pärm soojas kloorivabas vees (nt filterkannust läbi lastud, sest kloor teatavasti ei aita heade seente-bakterite kasvule kaasa) lisa jahu ning sega hoolega, et saad ühtlase vedelapoolse taigna.Jäta sooja kohta kerkima. Mitmel pool soovitatakse lausa ööseks jätta, aga kuna tahtsin samal päeval leiba saada, siis kergitasin 1,5h ja ma ei oskaks küll kurta, et midagi halvem oleks olnud).
Siis lisa eelkerkinud taignale jälle pärmilahus, jahu, sool; Lisasin jahu natuke rohkem kui retseptis kirjas, sest minu jaoks jäi tainas liiga vedelaks; ehk oleneb ka jahust.
Sega veelkord hoolikalt ja jäta nii tunniks kermima; siis kalla jahusele lauale ja kergita veel pool tundi. Siis jaga taigen kolmeks, venita-vormi 3 pätsikest ja lase seista küpsetuspaberil nii 10-15 min. Küpseta eelsoojendatud ahjus 240 kraadi juures u. 25 min. Jäta grillrestile (avatud) ahju jahtuma.

No comments:

Post a Comment