Wednesday, June 30, 2010

Soldes

Täna hommikul punkt kell 8 algas suvine allahindlus. Nimelt on siin kogu see värk reguleeritud, nt ei tohi sõna "soldes" (allahindlus) väljaspool seda kindlaksmääratud perioodi kasutada ja ale kuupäevad on vastavate institutsioonide poolt paika pandud. Lisaks võivad eri departemangud natuke otsustada, nt osad alustavad alles nädala-paari pärast.
Sel aastal küll tehti natuke erandeid, kriisi puhul või nii, et kauplused võisid ühe erakorralise ale teha väljaspool neid kahte suurt talvist ja suvist kampaaniat, mida ka aktiivselt kasutati. Vahepeal oligi tunne, et igal pool on mingid soodustused ja eripakkumised; tegin sellest järelduse, et müüginumbrid vajasid turgutust.
Sel aastal pole ka ilm väga soosiv olnud suvekauba ostmiseks ja sellest tulenevalt on pakutavat rohkelt. Lugesin mitmest artiklist, et seekord alustatakse natuke varem kui tavaliselt (juuli keskel) ja lühemalt, ehk ostupalavik langeb augusti alguses. Küsitluse järgi kavatseb üle 80% inimestest allahindlust kasutada.
Käisin siis minagi täna juba varahommikul tiiru linnas. Rahvast oli tõesti palju ja pakkumised päris head. Palju -50%, aga ka -60% ja -70%, mis pole üldse paha ale alguse kohta. Sellegipoolest suutsin seekord midagi ostmata koju naasta.

Kaubanduskeskuses jagati täna tasuta jäätist Ben&Jerry. Juhtusin just eile raamatukogus ajakirjast neist lugema ja täna siis oligi kohe võimalus nende toodangut maitsta. Vanilje-karamelli ja pähklitega variant oli tõesti maitsev ja naturaalne. Kuigi hind on teistest kallim, on jäätises vähem õhku (20%; teistes isegi 50%), rohkem lisandeid (pähkleid, küpsisetükke..) ning kasutatakse paremat toorainet. Nt pooleliitrine tops on tuntavalt raskem kui teised ja kuna koostis on tihedam, saab ka magusaisu varem rahuldatud. B&J eristub oma põhikonkurendist Häagen-Dazs-st nüüd ka selle poolest, et valmistavad oma jäätised mahepiimast ja ostavad nt pähkleid õiglase kaubanduse tootjatelt. Nii et kokkuvõttes maksad küll rohkem, aga saad ka rohkem.
Mitte et ma nüüd täiega selle firma fänniks olen muutunud, aga olen lihtsalt jäätisegurmaan ja praegu palavate ilmadega on asjakohane.

Tegelikult olen ise jälle mitme väga hea jäise maiusega hakkama saanud, aga kuna fotojäädvustused kaamera haiguse tõttu puuduvad, siis luban, et postitan kookose- ja banaanijäätise retseptid natuke hiljem. Igatahes, kes kõhkleb ise jäätist teha, soovitan kindlasti ära proovida; saab väga edukalt ka ilma masinata hakkama; maitseb nagu poejäätis (ilma emulgaatoritega ja stabiliseerijateta...) ja saad teha just sellist maitset, mis hing ihaldab. Netis leidub küllaga ideid ja seletusi. Nt David Leibovitz'i kodulehel on mitu hästi isuäratavat varianti.

No comments:

Post a Comment