Saturday, January 30, 2010

Kerget köögiviljast

Kuna aasta alguses sai tervislikumaks muututud, siis lisan ka mõned retseptid, mis on mõnusad kerged ja maitsvad.

Köögiviljakotletid
(ahjupannitäis)

2 suvikõrvitsat
1 suur porgand
(tükk kõrvitsat
jupp porrut
paar sellerivart
2 spl nisu- või maisijahu (täistera kui soovid)
2 muna
soola, pipart
(pihustamiseks õli)
Koori porgand ja soovi korral ka suvikõrvitsad. Riivi jämeda riiviga (ka kõrvits ja kartul kui soovid); haki porru ja seller peenelt. Sega kausis köögiviljad, lisa jahu ja muna. Sega korralikult, maitsesta.
Võid praadida pannil nagu kotlette; tervislikum (ja lihtsam) aga valmistada ahjus, küpsetuspaberil, 220 kraadi juures kuni kuldsed (20-30 min).
Serveeri nt kodujuustuga või lusikatäie hapukoorega.
(ps. neid kotlette võib teha mistahes köögiviljaga)

Kartuli-kõrvitsagratään
3-4 kartult
1 kg puhastatud kõrvitsaviile (u. 1-2 cm paksused)
1 küüslauguküüs
(sibul)
tüümiani (värsket v kuivatatud)
u 400 ml koort või piima
soola, pipart
Koori, viiluta kartulid. Lao kihiti kartuli- ja kõrvitsaviilud, kihtide vahele tüümianilehed ja soovi korral väikesed sibulatükid. Kalla üle piima või koorega, maitsesta kergelt soola ja pipraga. Küpseta ahjus fooliumiga kaetult 180 kraadi juures 45 min ja lahtiselt 200 kraadi juures 15 min, kuni pealt ilus kuldne.
Serveerida võib ka nt riivjuustuga. Sobib hästi ka lisandiks.

Boheemi tomatisupp
800 gr konservtomateid (purustatud)
1-2 spl oliivõli
apelsin (koor+viljaliha)
20 gr ingverit (algretseptis oli 50 gr ja minu maitsele jäi liiga põletavaks, eks oleneb ka juurika värskusest)
1 kanapuljongikuubik
2 dl vett
(pruuni) suhkrut, soola, pipart
(kuivatatud) basiilikut
Koori ingver, apelsin. Lõika apelsini viljaliha tükkideks, eemalda seemned. Kuumuta potipõhjas ingveritükikesi apelsinikoore ja viljalihaga u kümmekond minutit. Lisa (keev) vesi ja püreesta. Lisa tomatid, puljongikuubik, maitsesta basiilikuga ja lase vaikselt podiseda u 20 min. Soovi korral püreesta.

Hästi maitsevad kõrvale mozzarella-basiiliku gressinid
250 gr (täistera) nisujahu
15 gr värsket pärmi
soola
135 ml vett
2-3 spl oliiviõli
riivitud mozzarellat; basiilikut.
Jahukuhja keskele tee auk, kuhu lisa sooja vähese veega lahustatud pärm, sool, õli ja ülejäänud käesoe vesi. Sega korralikult ning jäta kilega kaetult sooja kohta tunniks kerkima.
Lisa juurde mozzarella ja basiilik ning rulli jahusel laual kergelt ristkülikukujuliseks, lõika noaga peenikesteks pikkadeks juppideks või siis vooli käte vahel kõrsikuteks. Lase enne ahjuminemist natike kerkida. Küpseta 200-220 kraadi juures kuni kuldsed (u 20 min). Parimad samal päeval.

Jamie pastinaagisupp ingveriga
Kes pastinaaki pole proovinud, siis tegemist huvitava porgandit meenutava maitsega juurikalisega. Ingver annab vajaliku särtsu ja porgand värvi. Mõnus soojendav talvine supp.
2 porgandit
2 varssellerit
2 keskmist sibulat
600 gr pastinaaki
u pöidlasuurune jupp ingverit
2 küüslauku
oliiviõli
aedvilja- või kanapuljongit
meresoola, pipart
Koori ja haki pastinaak, porgandid. Haki ka seller, sibulad, küüslaugud, ingver.
Kuumuta potipõhjas õlis küüslal, sibul, ingver ning lisa porgand, pastinaak ja seller. Lase vaikselt haududa u kümmekond minutit kui köögiviljad hakkavad pehmenema. Lisa puljong, et ainult kataks köögivilja ja keeda kuni köögivili pehme. Püreesta ja maitsesta.

(kahjuks mul osa pildimaterjali puudub, sest söögid said ootamatult otsa :)

1 comment:

  1. Halleluuja, Silja, ma armastan juurvilja-toite ja võtan need retseptid KÕIK ükshaaval ette. Need juurviljakotletid kohe peale oma homseid "vastlapäeva" roogi :D
    väga väga asjalik lugemine sul siin.

    ReplyDelete