Tuesday, June 1, 2010

supp ja kook


Selle retsepti või õigemini idee sain kunagi ühelt toredalt Selveri müüjalt, kui ma tervet lõhet osta ei tahtnud, sest palju läheb raisku. Ta soovitas siis teha järgijäävatest osadest suppi ning sellest ajast olengi kõik lõhed ja forellid lõpuni ära kasutanud.

Nagu suppide puhul tihti, on koostisaineid suht vähe ja tulemus maitsev. Valmib vähese vaevaga ja kiirelt.


Kalasupiks (3-4. sööjale) on vaja :

Ühe lõhe või forelli jääke : pea, sabaosa, uimeümbrused…

Loorberileht

Paar pipratera

2 porgandit

1 sibul

2 kartulit

soola

tilli

Pane korralikult pestud kalaosad loorberilehega keema. Koori ja haki juurviljad väikesteks tükkideks (nii valmib roog kiiremini ning säilib rohkem vitamiine). Prae pannil vähese või või õliga sibul ja porgand. Kala keeda kuni liha tuleb kergelt luude küljest lahti, olenevalt tükkidest 15-20 min. Tõsta tükid taldrikule ning eemalda söögiks mittekõlblikud osad (nahk maitseb su kiisule hästi J). Võid valada vedeliku läbi sõela, et vältida luude ja soomuste supi sisse sattumist. Siis lisa puljongisse köögiviljad ning kalatükid ning keeda kuni esimesed on pehmed. Maitsesta soola ning tilliga.


Maasikatartaletid või –korvikesed

Need klassikalised maiused on pea iga kondiitriäri aknal ahvatlemas. Esimest korda tegin neid paar aastat tagasi Prantsusmaal elades, samuti suve alguses, kui maasikad turule ilmusid. Nüüd siis tuli jälle isu neid ilusaid ja maitsvaid korvikesi teha.

Retsept on iseenesest väga lihtne ning võib teha kas ühe suure koogi või siis individuaalsed portsjonid (väiksem kiusatus pool kooki korraga ära süüaJ ) Kui on kiire, siis küpsetada korvikesed varem, säilitada õhukindlas karbis ja kasutada täidiseks lihtsalt vaniljejäätist.


Põhi: muretaigen

250 gr jahu

100 gr pehmet võid

tiba soola

natuke külma vett

(soovi korral suhkrut)

Sega võitükid hästi jahu ja soolaga; lisa ainult niipalju vett, et taigen kokku hakkaks. Keera toidukilesse ja pane külmkappi tunniks seisma.

Rulli taigen õhukeseks ja vooderda sellega madal pirukavorm või väikesed vormid. Torka taignasse kahvliga augud ning eelküpseta 200 kraadi juures 5-10 minutit.


Täidis: vaniljekreem

¼ l piima

1 muna

30 gr jahu (või pooleks tärklisega)

40 gr suhkrut

vaniljekaun või –suhkrut

Pane piim poolitatud vaniljekaunaga (või –suhkruga) tasasel tulel keema. Sega muna suhkruga kuni kleepub, lisa jahu, sega uuesti. Kui piim on keema läinud, eemalda poolelt kaunalt seemned, lisa piimale. Nirista, samal ajal segades, kuum piim munasegule. Siis pane segu väiksele tulele ning pidevalt segades oota kuni segu pakseneb, ära lase keema minna. Lase jahtuda.


Katteks: maasikaid ning (värvitut) tarretist

Tõsta jahtunud vaniljekreem korvikestesse või põhjale, kaunista maasikaviiludega. Et saada kondiitriäri-efekti, kata koogi pind tarretisega ja lase sel külmas taheneda. Serveeri tartalette toatemperatuuril.

2 comments:

  1. Kalasupi-idee on v2ga super, peaks ise ka rohkem kalaga katsetama, aga kahjuks on meil siin V2RSKE kala hind turul t2iesti kosmiliselt mystiline ja j22b seet6ttu meie majapidamise eelarvest v2lja (va supermarketi sygavkylmutatud "n2ssid", mis ei n2e isegi v2lja kala moodi, r22kimata maitsest), kuigi Vahemeri on s6na otseses m6ttes kiviga visata!! :((
    Eestis ma millegip2rast satun kalaroogasid liigagi harva s88ma, kuigi kala iseenesest maitseb v2ga.. Kui ma siin synnip2evaks Eestist kalaretsepte sisaldava kokaraamatu sain, tuli selline kilu ja r2ime jne isu peale et mine v6i hulluks :))) Nii et kui Eestisse l2hen, teen kalaleti tyhjaks :)))

    ReplyDelete
  2. värske kalaga on jah lood nii, et turul on kohati hinnad päris soolased. aga samas on suht tihti eripakkumisi, ja mõni külmutatud tegelane pole üldse paha, kui hästi ära teha.

    aga jah, mul käivad ka neelud vahel vanaema praetud räimede peale :)
    ja Gui just eile meenutas, kui head suitsulõhet me eelmise aasta folgil sõime. oh seda gurmaanlust...

    ReplyDelete