Thursday, March 11, 2010

kaks kuud hiljem

Aasta alguses sai oma elus väikesed muudatused tehtud. Üllatusega avastasin, et sellest on juba kaks kuud möödas! Tegelikult ei saagi enam väga aru, et mingi suur muutus oli, sest üleminek oli kuidagi lihtne ja sujuv.

Kõige suurem muutus on vist söömisega seoses. Liha olen selle aja jooksul söönud ainult ehk mõne suutäie (ja seda ka vabalt peetava kana oma) Kuidagi ei isuta ka, ei kana ega liha ega kala. Eks näis kuidas grillhooajal isud käituvad, aga õnneks siinmail sellist hullu grillimist ei ole ka. Teised on juba ka ära harjunud, et ma liha ei söö. Enam ei pakuta ka, et no võta ikka natuke.. Ja lihalõhn hakkab suht vastu, kui seda just mingid vürtsid ei varjuta. No tegelikult ongi meil siin tasakaal, sest äiapapa armastab lihakraami väga ja nii siis ta sööb minu osa ka :)

Söögitegemisega on läinud lihtsalt, sest igasuguseid köögiviljaroogasid on nii palju ja internet on täiesti ammendamatu ressurss, kust saab alati palju ideid. Õnneks elukaaslane on ka paindlik, sööb ka hea meelega kergemat kraami ja kui tahab, teeb ise midagi muud.
Nüüd kevade poole ihkabki kõht järjest kergemat ja krõmpsuvamat, salateid, wokke, suppe. Salati paneb 5. minutiga kokku, supiga läheb pool tunnikest, wokiga sama.

Piimatooteid ja mune söön ikka. Piim ongi hakanud maitsema, sai ju lõpuks leitud normaalne pastöriseeritud "õige" maitsega (mahe)piim. Ja "Kahe Lehma" (Les deux vaches) vaarikajogurt on ka meeltmööda. Hästi mõnusa naturaalse maitsega ja ebavajalikest lisaainetest prii.

Valge suhkru vahetasin rafineerimata variantide vastu: demerra, fariin, muscovado.. Valge nisujahu asendasin täistera vastu. Osades küpsetistes kasutan nt pooleks või lisan ainult natuke valget. Ära proovitud on ka spelta nisujahu, millest valmisid väga edukalt krepid. Maitse on ehk alguses natuke harjumatu (nagu täistera puhulgi) ja tähele tuleb panna, et selle kerkimisomadused pole nii head.

Šokolaadiga maiustan ikka kui isu tuleb, aga eelistan suure kakaosisaldusega nt 70% varianti. Palju intensiivsem; lased mõnusalt keelel sulada ja tükist-paarist täiesti piisab. Piimašokolaadi võin vabalt nt suure 300 gr tahvli pintslisse pista ja ikka tahaks veel.

Kuna olukord võimaldab, siis süüa teen iga päev ise. Eks selliselt ole ka palju lihtsam tervislikke valikuid teha. Näljasene tööpäeva lõpus toidupoodi hüpates oleks tulemus teine ka.
Samas mulle hullult meeldib valida täpelt mida ja millest ja kui palju ma teen. Valida maitsete vahel ja absoluutselt kõige saab ise teha.
Igapäevased söögid on muidugi lihtsad ja kerged ja odavad ka. Olen lähtunud ka sellest, et tooraine oleks võimalikult hooajaline, ehk siis talvel kasutada juurikaid (porgandid, kaalikad, kapsad, porru, kõrvits..) ja osta võimalikult kodu lähedalt kasvatatut. Nii on parem ka keskkonnale.
Hea on see, et paljud köögiviljad on turul sama hinnaga mis supermarketis ja mahedalt kasvatatud toodete hinnad on ka kohati isegi odavamad kui tavatooted.Lihtsalt silmad tuleb lahti hoida.

Toorainet käin hankimas lisaks turule ja supermarketile ka mahepoes. Leidsin väga hea valiku ja hindadega BioCoop poe. Asub kesklinnas, umbes 10 minutilise jalutuskäigu kaugusel linna põhiväljakust. (Uurisin, et Lille's on ka täiesti sama keti pood olemas :)
Sealt ostan lahtiselt teravilja, millest teen leiba, müslit, küpsiseid... Samuti seemneid idandamiseks, juuretist.. Üldse eelistangi teha pea kõike ise ja mitte osta valmistooteid.

Aa ja alkoholi ja ei tarbi. Ausalt öeldes oli alguses natuke imelik lihtsalt mahla või vett juua samal ajal kui teised nt šampusega tähistavad. Aga sain aru et pole mingit vahet, mis mul klaasis on. Heas seltskonnas pole mul lihtsalt alkoholi tarvis. Igatahes olid mul ühed parimad peod täiesti kainelt; ei mingit väsimust, tantsi või öö läbi ja järgmine päev on täiega hea, pole mingit peavalu või uimasust. Greiit suksessss :)

Muu poole pealt sai kodus vahetatud välja pesupulber pesupalli vastu. Ma olen vist teile kõigile sellest juba rääkinud :) Täiesti geniaalne leiutis, mis peseb pesu ilma puhastusvahendita puhtaks. Raskemad plekid jätad natuke enne sapiseebiga seisma ja lõhnaks lisad soovi korral paar tilka eeterlikku õli. Täiesti uskumatu, aga asi toimib.

Koristamiseks ostsin mikrofiibrist lapid, ühe peegelpindadele, teise mööblile ja kolmanda vannitoale (karedama tekstuuriga). Klaasi puhastangi ainult niiske, hästi kuivaks väänatud lapiga, ilma igasuguse spreita. Kui väga rasvane plekk on, siis võib nt spreipudelisse lisada natuke sidrunimahla.
Sidrunipoolikuga nühkides saab puhtaks kõik kraanikausid, isegi need väga tüütud kaltsiumirandid, mis isegi spets vannitoa vahendiga hästi maha ei tulnud. Duššinurga klaasid sain kerge vaevaga puhtaks sooda ja sidrunimahlast pastaga, mida kandsin nuustiku karedale poolele.
Kraanikausist võttis ebameeldiva lõhna ära sooda ja keev vesi (lasta natuke seista).
Olin kõiki neid soovitusi ennegi lugenud, aga kui ise järgi proovisin, siis olin tõesti üllatunud, et need lihtsad ja looduslikud vahendid töötavad paremini kui paljureklaamitud kallis kodukeemia.

Muu keemia, nt nõudepesuvahendi ostsime öko, kahjuliku keemiata; toimib sama edukalt ja kätele pole karm. Erinevalt Eestist pole siin õnneks hinnavahe ka neil toodetel väga suur ja valik päris lai.
Tulin just poest (Auchan'ist) ja kevade puhul oli terve suur väljapanek ökoloogilisi puhastusvahendeid soodushindadega. Seesama Ecover'i nõudepesuvahend (1 l) mis maksis Eestis 96kr oli soodushinnaga 1 eur ja lisaks kantakse sinu kliendikaardile 99 senti. ehk siis saad selle 1 sendi eest. päris hea diil. eks kutsub rahvast proovima.

Veel üks leid oli uus biokosmeetika sari Born to Bio; hinna poolest täiesti ok ja koosnevad naturaalsetest osadest. Ostsin prooviks deodorandi, kuna minu aaloe variant hakkab otsa saama ja ausalt öeldes ega see hoolimata triklosaanile ja parabeenidele ei toiminud ka. Eks annan jällegi teada, kuidas sellega tulemused.

Enda pesemiseks hakkasin naturaalset seepi kasutama; vähem plastikjäätmeid ja saadaval on väga häid ja mõnusaid seepe, mis nahale paremad kui duššigeelid. Nahk ei jää nii kuivaks ka. (hm selles seebis pole Sodium Laureth Sulphate ka)
Šampooni on veel alles, aga järgmise ostan öko-variandi. Ja enne seda tahan proovida ühest foorumist leitud soovitust juuste puhastamiseks silikoonidest pestes neid soodaveega ja siis veiniäädika lahusega (mõlemat lahustada 1 kl vees 1 spl). Pidavat väga hästi toimima. Eks annan tulemustest teada.

Hambaharja ostsin sellise, millel saab pead vahetada, ehk natuke vähem jäätmeid.(hambahari pidi "kõdunema" 500 aastat ja enam) Ostsin naturaalsete harjastega variandi. Alguses oli natuke imelik ja harjumatu, sest vars on tavaline plastikust (puust harju on ka saadaval, aga neid soovitatakse osta kaks: üks hommikuks ja teine õhtuseks pesuks, kuna kuivavad kauem ja seega head bakteriltele); aga peseb väga edukalt. Siiski tundub mulle, et see naturaalne variant peab vähem vastu, sest mõned harjased on juba lahti tulnud. Eks näis.
Hambapasta sai ka öko oma ostetud, täiesti võin kiita ja peseb sama hästi kui teised. Ehk nii hullult õhkama suud ei jäta ja tundetuks ka mitte pärast pesu.
Igasugust kosmeetikat, kreeme jne üritan kasutada minimaalselt, ainult siis kui tõesti vaja.

Ja igakuised hügieenitarbed vahetasin ka ökovariandi vastu välja, mis on palju keha- ja keskkonnasõbralikum. Jälle mõtlen, et miks ma küll varem juba sellistele asjadele ei mõelnud? Kes täpsemat infot tahab, meilige ;)

Üldse üritan osta võimalikult vähe asju ning rohkem läbi mõelda, mis ja milleks. Osta ainult niipalju kui vaja ja planeerida ka nt toidutegemised nii, et midagi raisku ei läheks. (toidu, ressursside jne) raiskamine /liigtarbimine olegi kõige mõttetum ja keskkonnavaenulikum tegevus.

Eks kolimisega ongi jälle rohkem tegemist ja mõtlemist, sest tahaks võimalikult lihtsalt, naturaalsete materjalidega kodu, kus poleks üleliigset, aga samas hubane ja õdus. Tahaksin ise hea meelega oma kätega meisterdada ja leiutada, kõige parem kui veel nt vanadele asjadele us elu anda. Eks tuleb veel inspiratsiooni ja ideid koguda.

Vot nii ma üritangi liikuda lihtsama ja kergema elu poole. Enesetunne on igatahes väga hea, palju kergem on olla, energiat on märgatavalt rohkem (ma siin ikka öösiti magan rohkem kui 3-4 tundi:) ja jõudu, ideid ja positiivsust on ka enam kui varem.

Soovitan kõigile :)

1 comment:

  1. Oh sind usinat ikka, tiivustab kohe ka ennast takka (o:
    Ma avastasin ka mingi aeg lehe vahelt erinevaid "retsepte" kodukeemia asendamiseks. Jõudsin mõned ka ära proovida, ennem kui mu liigagar elukaaslane need väljalõiked kogemata kaminasse viskas :S
    Üks vahend, mis selleks otstarbeks avastasin oli äädikas. Kuna meil on vannitoa sein klaasist, siis proovisin seda suurt pinda äädika-vee lahusega pesta...toimis sama hästi kui mingi muu klaasipuhastuskeemia. Ainult et äädika hais on päris vinge (samas ega need poe spreid ka just lillelõhnaga ei ole).
    Teiseks toimisid äädikaga immutatud vatipadjad suurepäraselt kraani ümber kogunend katlakivi lahustamiseks.
    Aga lemmik oli äädika-vee-MiniRisk nõudepesuvahendi (võib vist mingi muu taoline vahend ka olla) segu vaiba puhastamiseks. Kuna meil on valge vaip ja õuekass, siis selle lahusega sai vaiba lumivalgeks tagasi (Y)

    Siiski sinu mainitud sidrun tundub märksa meeldivam vahend kui äädikas, seega panen kõrva taha ja katsetan järgmine kord (o:

    ReplyDelete