Monday, March 15, 2010

ta on kohal!!!

Lõpuks võib vist öelda, et jah, siin ta on. Kes? Mis? Kevad muidugi! Vähemalt kolmapäevani lubas ilmajaam kevadist ilma. Pärastlõunal 10-15 kraadi sooja. Jeeee!!

Täna oli juba hommikul enne kella 8t 7 kraadi sooja. Lisaks sinisinitaevas ja päikene. Ajasin end juba neljandat päeva järjest välja kõndima. Patt täiesti tubast õhku hingata. Poolteist tundi möödus nii et arugi ei saanud.

Putukad on ärganud, mesilased askeldavad juba väga töiselt esimeste õiekeste kallal. Ma ei tea, mis põõsas meil väravas on, aga see lõhnab imeliselt- natuke jasmiini meenutades. Õied on õrnad ja helekollakat värvi. Kohe alustab õitsemist see teine põõsas, hästi kollaste õitega (Eestis on ka täiesti olemas need; fuksiaroosade õitega on ka)

Juba reedel nägin üht suurt vanat õunapuud õites. Mitte küll täielikult, aga osadel okstel olid juba valged õied. Raske uskuda, sest öösel on veel kohati miinuskraade.
Eile panin seda tähele, et lõokesed lõõritavad ka juba.
Kiikasin kraavidesse ka, aga konnakesi veel näha ei olnud.

Enne lõunat tegime väikesed ettevalmistused väljasõiduks. Valmistasin endale salati, mille võtsin karbiga kaasa. Kõrvale viimased viilud enda tehtud seemneleivast. Gui läks klassikalist teed: korralik prantsuse võileib: baguette singi, juustu, salati ja võiga.
Sõitsime u 30 km kaugusele karjääri. Endises kivikarjääris on nüüd väikesed järvekesed, kus suvel saab isegi ujuda. Haljasala on mõnusalt korras, hoolitsetud ja uut hooaega tähistavad puidust prügikastid (on ka mõeldud sorteerimisele), piknikulauad ja pingid. Gui ütles, et suvel on seal rahvast murdu. Peale meie polnud täna seal aga kedagi.

Kasutasin esimest korda ruudulist piknikulina, mille ostsin nii paar aastat tagasi Rimist. Auto pagasnikus ta aga meiega lihtsalt kaasa reisis. Tuli välja, et igati hea ost oli. Praktilise suurusega ja alumine pool sellise fooliumilaadse materjaliga, mis ei lase niiskust läbi.

Ai kui mõnus oli end päikese käes laadida. Lihtsalt lebotada, pika käisega t-särgi väel. Väljas süües tunned maitseid ka paremini. Salat mozzarella, tomati ja jääsalatiga oli igatahes väga omal kohal. Järgmiseks piknikuks tahaks midagi küpsetada.

Jönköpingus, 5 aastat tagasi, tegime ka kevadisi piknikke. Siis oli meil kaasas (minu tehtud) pitsa/kaneelisaiad/kartulisalat. Neid sööke saigi selle 5 kuu jooksul kõige rohkem seal tehtud vist. Kaneelisaia isu tuli igatahes peale.

Tuli meelde üks varakevad maal vanavanemate juures. Lumi polnud veel sulanud, aga päike küttis juba mõnusalt. Tõime õega välja aiatoolid ning vanad tekid ning keerasime end nagu kassid maja päikesepoolsel küljel neile toolidele kerra.
See on vist igal kevadel sama, et päikese käes on hästi soe, isegi palav ja see külg, mis varju jääb on jahe. Tuli meelde ka (vana)vanemate manitsused, et kevad on ettearvamatu, võib kergesti haigeks jääda. Lapsena ei saand hästi aru, mis need suured muretsevad, nii mõnus soe on ju.

Selle sügis-talve esimene tõbisus on õnneks juba üle läinud. Eestist jäi väike okas kurku; ajasin selle küll esialgu liigse lobamise, pidutsemise.. ühesõnaga oma häälepaelte kuritarvitamise süüks, aga tegelikult oli väike külmetus või siis viirus ikka. Õnneks möödus suht kergelt, isegi lõhnataju säilis. Eks ingveritee, värske apselsinimahl ja kiivid aitasid ka.

Muru seest leidsin Marie lilled, no need pisikesed valged, õrnroosad lilled, mis suht vähenõudlikud on. Ja kannikesed ka on oma pisikesed õied juba päikese poole sirutanud.
Eile ja täna nägin oravat. Mitte seda sama, vaid erinevaid. Eilne oli hästi ilus punane.
Liblikaid nägin täna mitmeid, kõik kollast värvi. Hmm siis pidi lõbus suvi tulema? (ja kui esimesena näed kirjut liblikat, siis tuleb kirju suvi; oli nii?)

Inimesed askeldavad aedades, lõikavad oksi, riisuvad ja aialapikesed on nii mõnelgi pool ilusasti üles kaevatud ja osadel juba märgivad sildid külvi. Endalgi tuleb selliste ilmadega hull tuhin näpud mullaseks teha. Eelmisel aastal Tallinnas aianurka tehtud väike põllumaa oli üks paremaid mõtteid üldse. Nii super oli enda kasvatatud ürte lõikamas käia; salat, porgand, piparmünt, hernes.. Vähemalt väikese potipõllunduse panen kindlasti varsti hakkama. Peab ainult natuke veel kannatama, sest hotellis see pole väga hea mõte.

Ja täpsustuseks, siis meie seisukord on selline, et kuna sel nädalal toimub Lille's mingi suur konverents, siis KÕIK hotellid (normaalse hinnaklassiga) olid kinni. Seega lükkub tööga alustamine nädala võrra edasi ehk siis sel nädalavahetusel sõidame Põhja. Gui firma poolt palgati meile abiks üks organisatsioon, kes küsimustikule põhinevalt aitab meile leida sobiva elupinna. Seniks elame selles samas apartment-hotellis, kus juba paar ööd olime. Ühesõnaga polegi väga hullu; väga kena igatahes firma poolt, kes uut töötajat juba ette hästi kohtleb.

Aa ja Gui vanemad helistasid õigusabisse ja rääkisid meie agentuuri-kogemuse ära. Tuli välja, et neil ei ole õigust võtta aluseks käendajate aastaseid tulusid (mis oligi meile kõige suurem ebaloogilisus). No aga kui seadusi ei tea, siis mine tea..vahel ongi need ju täiesti ebaratsionaalsed. Kui oleksime lepingu allkirjastanud, siis oleksime võinud sellega soovi korral kohtusse minna (nt nõuda oma raisatud aja ja raha eest kompensatsiooni).
Gui ema helistas sinna agentuuri ja palus rääkida juhtkonnaga. Mulle tundus, et ta sattus aga sama tädi peale, sest see ajas vastu, et ei käi need asjad nii ja oli suht raske suhelda. Ma ei saa aru, kuidas inimesed saavad oma tööd nii teha. Selliseid olulisi asju nagu seadusi peaksid nad ju ikka tundma?
See korter, mida tahtsime on netis üleval ja tõenäoliselt saaksime selle, aga otsustasime, et vaatame veel ringi, sest ehk see pole ikka meile.

Eile õhtul käisime kinos, fimi "Precious" vaatamas. Meeldis. Tegelikult oli natuke frustreeriv, aga samas hästi teostatud, sest pani mõtlema ja pärast filmigi oli veel selline "äraolemise" tunne peal. Söögiisu igatahes õhtul ei olnud. Soovitan kindlasti vaadata. Rohkem ei hakka ära rääkima, sest treilerid on netis olemas.
Pärast kino, kella poole kaheksa paiku, oli veel väljas valge ja rahvast oli liikvel palju. Selline kevadine elevus on inimestel peal. Et istutakse õhtul kauem väljas, sõpradega klaasi taga juteldes ja lihtsalt ringi jalutades. Mulle see nii meeldib.

Sel nädalal puhkame (mulle on seda eriti vaja :D), tutvume regiooniga. Homseks ka väike väljasõit planeeritud, mida ammu tahtnud külastada. Eks sellest siis teinekord ;)

No comments:

Post a Comment