Friday, March 5, 2010

Öko-olukord Eestis

Käisin huviga Eesis mahetooteid tšekkimas ja tundub, et olukord on paranemas.

Viljandis leidsin turult hullult hea kohupiima (Pajumäe). Suur, peaaegu kilone karp maksis 45 kr. Väga mõnusa tekstuuriga, juustukoogi sisse sobiks ideaalselt. Aga ka niisama söömiseks ja kamavaht tuli sellest ka maitsev.
Vabalt peetavate kanade munad olid ka täiesti olemas ja kuum kaup.
Mulgi Marketi teisel korrusel on suht ära peidetud Parim Pood. Minu mäletamise järgi asus see enne Tartu tänaval, vana apteegi lähedal, aga nüüd siis ümber kolinud.
Sisse astudes jäi poest natuke segane mulje ja müüja polnud ka väga asjalik, aga leidsin ökoriiulid ilusasti üles. Välismaise kodukeemia hinnad üllatasid, sest sama nõudepesuvahend, mis Prantsusmaal maksis natuke üle 2 eur, küsiti 96 krooni. Kohalikud teraviljatooted olid sama hinnaga mis Maksimarketis.
Maksimarketist leidsin ka maheteraviljatooted (enne leiba-saia) ja huvitav leid oli mahe pähklikreem. Kuna selle hind oli nii odav (400 gr 13.50) siis ei tahtnud ma hästi uskuda. Lisaks polnud mingit ökomärgistust eraldi välja toodud, vaid tootesildil. Igatahes proovisime selle ära ja väga hea toode on. Natuke vähem tugevama pähklilõhnaga kui Nutella, aga täiesti konkureeriv.
(Ps. speltajahust saab väga edukalt kreppe ka teha, lisaks on palju lihtsam taigna segamine, sest tükke ei jää üldse. Piima panna natuke vähem ja tainas jätta ööseks seisma).

Tallinnas külastasin Kaubamaja all asuvat Biomarketit, kus oli parem valik kui Rocca al Mare sama keti poes. Lisandunud oli värske leiva ja mõnede küpsetiste osa ning hea hinnaga olid Biosnacky seemned idandamiseks. Suur valik ja hea aeg kevadväsimuse ennetamiseks väike idu-kuur ette võtta. (pakk seemneid maksis 19 kr ringi; oli ka suuremaid pakke, teise firma seemnetega).
Nõmme turul ostsin putkast hästi toreda tädikese käest ka vabalt peetavate kanade mune. Olid küll head ja hind ka ok.
Kingituseks tõin kaasa Saaremaal valmistatud seepe; GoodKaarma on head tööd teinud- valik ja lõhnad on paremaks läinud!
Ka Rimi oli oma ökotoodetega välja tulnud.
ILU poest Roccast leidsin päris mitu öko-šampooni, jällegi eraldi suurt märgistust polnud, aga silti uurides tuli välja, et täiesti ökotooted. Hinnad ka väga ok, pooleliitrine pudel 60-70 krooni. (Ökopoes tavaliselt 200 ml ligi 200 kr).
Nop-is käisin ka. Väga mõnus ja hubane koht. Hea teenindus ja maitsvad söögid. Kiidan täiega Chai lattet! Poe osa hinnad olid aga päris krõbedad- nt teraviljahelbed, mis Biomarketis maksid 35 kr, olid seal 49 kr.
Stockmannis on samuti järjest rohkem mahetooteid ja üldse leiab igast poest juba arvestava koguse puhtaid, ökoloogilisi tooteid.

Mis puutub prügi sorteerimisse, siis olukord võiks parem olla. Tundub, et alguses hakkasid kõik hullult topsikuid pesema ja näpuga järge ajama, kuidas ja kuhu miski panna ja nüüdseks on käega löödud ja vaid plastikpudelid viiakse taarapunkti.

Kokkuvõtteks: tore, et Eestis on väga hea hinnaga, lai valik kohalikke teraviljatooteid, piimatooteid. Ei pea enam ostma Saksamaa või Itaalia jahu. (Imporditud) kodukeemia ja kosmeetika on suht krõbeda hinnaga ja valik võiks parem olla; samas sellise lühikese aja jooksul (pluss masu :) on asjad läinud paremuse poole.

No comments:

Post a Comment