Thursday, March 11, 2010

Banaanine keeks ja köögiviljane quiche

Täna oli ahjul päris töökas päev. Hommikul küpsetasin järjekordse leiva, seemnetega seekord. Eelmisel korral pidin kuskile välja minema ja võtsin leiva varem ahjust välja. Üllatuseks oli tulemus parem kui enne: leib oli vähem kuiv ja seega maitsvam. Täna tegin samamoodi; lasin korralikult kerkida ja küpsemisaega vähendasin natuke. Ja kuna mu silikoonvorm on juba ära pakitud, siis tegin klaasist keeksivormis ning keerasin leiva koos sellega (tagurpidi) rätiku sisse jahtuma/puhkama (nii on lihtne leiba kätte saada, sest kuum aur kummutab leiva iseenesest vormist välja). Ehk on ka see põhjus, miks leib parem jäi? Eks see leivategu ongi üks paras katsetamine, ahju ja vormi ja kõige muuga.

Kuna ahi oli korraga soe, tahtsin proovida üht retsepti, mis eile mitmest blogist silma jäi. Banaanid olid ka kodus parajasti küpsed ja ega midagi erilist muud vaja olnudki. Järjekordne hästi lihtne, samas maitsev ja kiiresti valmiv/valmistatav küpsetis. Banaanimuffinitele hea vaheldus.
Jahtunult tuleb kohvi maitse rohkem esile. Lauale jahtuma jäänud keeks maitses ka Indile :)

Banaanikeeks kohviga
2 muna
120 gr pruuni suhkrut (kasutasin pooleks fariini ja demerrat)
200 gr jahu (täistera või tavalist)
50 gr sulavõid/ maitseta õli
tibake soola
2 tl küpsetuspulbrit
2 suurt küpset banaani
2 spl lahustuva kohvi pulbrit
natuke sooja vett kohvi lahustamiseks (või siis teha kange espresso ja see jahutada)

Pane ahi 180 kraadile kuumenema. Vahusta munad suhkru ja tiba soolaga mõnusaks tugevaks vahuks. Sulata või, lase jahtuda. Püreesta banaanid kahvliga (jätsin natuke suuremaid tükke ka). Lahusta kohvi vees. Sega jahu küpsetuspulbriga. Lisa munavahule banaani-kohvi-võisegu ning siis sega juurde jahu. Kalla keeksivormi ning küpseta umbes tund (katsu nt hambatikuga küpsust). Serveeri leigelt või jahtunult.
Järgmine kord lisaksin ka natuke röstitud pähkleid ja ega mõned tumeda šokolaadi tükid ka paha teeks ;)

Õhtuks valmis köögiviljaquiche. Quiche ehk lahtine pirukas on üks igati lihtne ja tänuväärne toit; hea ka nt piknikule või väljasõidule kaasa teha. Lisaks võib seda teha mistahes kattega. Nagu pizza, mis aga meeltmööda on.

Põhi (muretaigen):

200 gr jahu (täistera oma võib ka)
75 gr pehmet võid (võib vähem ka panna, aga siis jääb põhi vähem krõbe)
natuke soola
natuke külma vett (mõned spl)

Täidiseks läks meil aurutatud brokoli, punane paprika ja mõned šampinjonid.
3 muna ja u 3 spl hapukoort
soola, pipart, ürte ja riivjuustu (nt Gruyére)

Sega jahu, sool ja võitükid mõnusaks puruks. Lisa natuke vett, ainult niipalju et tainas kokku hakkaks. Sõtku kuni taians on mõnus ühtlane. Rulli küpsetuspaberil pirukavormi suuruselt lahti ning aseta koos paberiga vormi. Lõika üleliigne paber ning vooderda vorm taignaga (ääred ka). Augusta kahvliga tainas ja eelküpseta u kümmekond minutit kuni tainas hakkab värvi omandama.
Samal ajal klopi munad lahti, lisa hapukoor (paksemat tüüpi, nt Alma), maitsesta soola-pipraga ning nt Provence'i ürtidega ning sega kõik hästi läbi.
Aseta eelküpsenud põhjale köögiviljad, kalla peale munasegu ning raputa peale riivjuustu. Küpseta 220 kraadi juures kuni munasegu hüübinud, umbes pool tundi.
Serveeri nt värske salatiga.

3 comments:

  1. Hum! So good, thanks, Silja ! :)

    ReplyDelete
  2. de rien ;) pleasure is all mine

    ReplyDelete
  3. Oi, see köögivilja quiche on superhea. Tegin esimene päev nisujahuga, aga teine päev täisterajahuga ning tuli poole parem. Superlihtne teha, valmib kiiresti ja maitseb ülihästi. Ja tervislik ka veel. Aitäh hea retsepti eest!

    ReplyDelete