Sunday, March 7, 2010

Vaarika-laimi toorjuustukook

Selle maitsva juustukoogi retsepti sain Angelikalt, kes omakorda sai selle suurest Tordiraamatust. Eriti mõnusalt mõjub selles laimi värkendav mekk.

Natuke on retsepti kohendatud ka, sest laimi panin vähem ja küpsised tegin põhjaks ise. Küpsiseid ise tehes pole vaja hiljem võid lisada põhjale ja kuna nagunii on põhjaks vaja küpsisepuru, jääb ka vormidega jändamine ära.

Digestive küpsised kakaoga (põhjaks)
Kogusest saab u pool plaaditäit ehk põhja jagu

50 gr kaerajahu
50 gr täistera nisujahu
25 gr fariinisuhkrut
50 gr pehmet võid
0,5 tl küpsetuspulbrit
nati soola
1 spl kakaod
1-2 spl piima
Sega kõik v.a piim peeneks puruks (lihtsam teha seda masinaga, aga ka hea stressimaandamisviis ;) lisa ainult niipalju piima, et taigen kokku hakkaks. Mätsi pall toidukilesse ja 15 min külmkappi tahenema. Siis rulli kile vahel u 3 mm paksuseks ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 15-20 min. Võid jätta ahjuukse lõpus lahti ja lasta nii neil jahtuda. Õhukindlalt seisavad päris hästi. Võid nt piimašokolaadiga pealt katta ja külma piimaga koos maitsevad eriti hästi ;)
Originaalretseptis kakao puudub, aga sellesse kooki passib hästi.

Vaarika-laimi juustukook
200 gr digestive küpsiseid (kakaoga)
800 gr toorjuustu
4 muna + 2 kollast
200 gr (pruuni) suhkrut
vaniljet soovi korral
1 suurema laimi mahl+ koor (pese hästi hoolikalt enne puhtaks!!!)
200 gr vaarikaid

Purusta küpsised (nt kilekotis taignarulliga tampides: jälle hea stressimaandaja :D)
Oma tehtud küpsistele ma võid ei lisanud, kuigi algretseptis on ette nähtud lisada 90 gr sulavõid. Just tehtud küpsiseid ma üle ka ei küpsetanud, sest retsept soovitas võiga küpsisepuru nii kümmekond min küpsetada ka.
Sega toorjuust, kergelt lahti klopitud munad, suhkur, vanilje, laimimahl ja koor hästi läbi. Lisa põhjale vaarikad ning siis toorjuustusegu. Küpseta 200 kraadi juures nii 15-20 min, siis alanda kuumust 180 kraadile ja küpseta kuni tort on tahenenud (kokku umbes tund).

Siis tõsta jahtuma ning jäta kindlasti üleööks seisma. Juustukoogi maitse tulebki alles järgmistel päevadel välja. Enne serveerimist tõsta külmast natuke varem välja.




1 comment:

  1. Tegin seda juustukooki nädalavahetusel ja tuli imehea! Vaarikate asemel panin külmutatud maasikaid.
    Kõige raske koogitegemise juures on see, et pead järgmise päevani ootama, enne kui saad kahvli sisse lüüa:)

    ReplyDelete